Lépfenéhez hasonló tünetekkel hullott el két szarvasmarha, a fertőzött állományhoz közel eső két húshasznú szarvasmarha telepen. A járványügyi nyomozás kiderítette, hogy az állományok között a kapcsolódási pont a közeli nádas, melyen az érintett állományok áthaladtak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közeleményében.

A laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak, a hatóságok a legelő állományokat helyi zárlat alá helyezték. Az érintett állományokból az utóbbi hetekben nem történt kiszállítás. Fontos, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent humán-egészségügyi kockázatot.

A hatóság kéri azokat az állattartókat, akik szintén áthajtották állataikat a területen és megbetegedés tüneteit észlelik állományukban, haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi szolgálat szakembereit.

Lépfenével az állatok leggyakrabban takarmány és ivóvíz útján fertőződnek. Mivel, a fertőzött állatból származó spórák a talajban évtizedekig túlélhetnek, ezért rendkívül fontos, hogy az állati hulladékok kezelése az állategészségügyi szabályoknak megfelelő legyen, azok a környezetbe nem kerülhetnek!