Jövő június 30-án lejár Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának a mandátuma, aki 2008. július 1. óta vezeti az intézményt. A 2012. őszén meghirdetett pályázaton négyen indultak a posztért, Alföldi mellett beadta munkáját a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is, akit győztesként jelölt meg Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Alföldi és Vidnyánszky mellett két kevésbé ismert pályázó is indult: Szennyai Mária és Hídvégi Miklós.

Az igazgatói pályázatot elbíráló kuratórium tagjai között találhatók a kormány támogatóiként ismert Kerényi Imre, Ókovács Szilveszter és Fekete Péter. Vidnyánszky kritikusai - a hvg.hu szeirnt - azt vetik szemére, hogy a Magyar Teátrum Társaság a szakma, a Színházi Bizottság a minisztérium részéről delegálta a döntéshozókat. A két társaság közül az elsőnek ő az elnöke, az utóbbiba pedig szintén főleg a Társaság tagjai kerültek, amikor 2011 szeptemberében létrejött.

Vidnyánszky korábbi, a Nemzeti Színházzal kapcsolatos nyilatkozataiból kiderült, hogy nagyobb teret kíván biztosítani a vidéki és a határon túli színházaknak. Ugyan erre Alföldi is jócskán adott lehetőséget, de a debreceni színigazgató a repertoár 30 százalékát ezekre a Budapesten túli társulatokra bízná.

Továbbá tartalmilag is változtatna. Szeretné megtörni annak a színházi trendnek az uralmát, amely pesszimista, sötét hangulatú, a gyengeségeinkkel szembesít. Az általa vezetett "szakrális" intézményben, amely "több mint színház" azokat a történeteket szeretné megmutatni, amelyek optimistábbak, erényekről szólnak.