A Napi Gazdaság pénteki cikke

A szektor legnagyobb szereplői kifejezetten impozáns jövőképpel bírnak, számos esetben komoly árfolyamnyereségre tehetnek szert a befektetők egy jól megválasztott portfólióval. A Gazprom idei üzleti terve jelentős felfutást remél a gázexport terén, mintegy 2,7 százalékos növekedés szerepel a számok között, míg a belföldi árképzésen elért nyereségnövekményt gyakorlatilag teljes egészében elvonja a költségvetés adóemelés formájában. A 2012-es terv 100 dolláros hordónkénti olajárra íródott, ami a jelenlegi árak ismeretében kifejezetten konzervatívnak minősíthető. A költségvetés pénzigényének megfelelő osztalékpolitika változása értékelhető hozamot jelenthet a részvényeseknek is, papíronként 8,4 rubelt jelenthet. Ezzel párhuzamosan a növekedési sztori hívei szomorúan konstatálhatják a CAPEX számottevő, mintegy 15 százalékos csökkenését, eszerint ebben az évben csupán 35 milliárd dollárt kíván elkölteni a társaság a korábbi 50 milliárdos tervekkel szemben. A Londonban kereskedett, két részvényt megtestesítő ADR jelenleg 12,75 dollár, ami a könyv szerinti érték 65 százalékának felel meg, 4 alatti P/E mellett. A piaci konszenzus 50 százalékos drágulást vetít előre, szinte egyöntetű vételi ajánlással.

A Novatek jövőképét továbbra is a nagyra törő tervek határozzák meg − 2020-ig szeretné a kitermelést megduplázni. Továbbra is az agresszív terjeszkedés, a sorozatos akvizíciók és az lng-kapacitások kiépítése dominál, a gáztartalék 15 százalékkal nőhet, míg a belföldi értékesítés csak korlátozott mértékben emelkedik. A kitörést továbbra is az lng-szegmens nyújthatja, míg a legfőbb kockázatot az exportvámok szabályozása és a politikai kockázat jelenti. A Novatek hagyományosan a legmagasabb értékeltségi mutatókkal rendelkező orosz olaj- és gázkitermelő, évek óta jelentős prémiummal forog. A londoni GDR jelenleg 138 dollár, ami 20 feletti P/E-t jelent, a könyvérték és az éves árbevétel 7-szeresén, míg a legfrissebb elemzői célárak 163 dolláros szintet jelölnek meg éves távlatban.

A lengyel PGNiG komoly reményeket fűz a palagáz-kitermeléshez, ez azonban az elemzői modellekben még nem tükröződik. Az amerikai palagáz-kitermelési sikerek korántsem tekinthetők biztosnak európai viszonylatban, egyesek szerint a környezetvédelmi aggályok és a jelentős költségek előbb-utóbb a tervek újrafogalmazását igénylik. A lengyel állam által 72,4 százalékban tulajdonolt cég a 3,72 zlotys árfolyamon a könyvérték mindössze 90 százalékát éri, 10 feletti P/E és 0,97-es P/S mellett. Ha hinni lehet a hozzáértőknek, mintegy 10-15 százalékos felértékelődés várható.

Meglepő eredménnyel rukkolt elő a BG, az 1,477 milliárd fontos negyedéves profit mintegy 30 százalékkal haladta meg a várakozásokat. Amennyiben az egyszeri adózási, eredménynövelő hatásoktól megtisztítjuk a számokat, már nem ennyire rózsás a kép, azonban az lng-üzletág még így is várakozáson felül szerepelt. A piaci konszenzus szerint az Oroszországon kívüli termelők megítélését egyértelműen az lng-piaci kilátásaik határozzák meg, ennek köszönhető a BG pozitív megítélése és a viszonylag magas, 16 feletti P/E melletti kedveltsége. A 14,75 fontos piaci árhoz képest a hozzáértők 17,5 fontos célárat jeleznek éves távlatban.
A GALP elsősorban a komoly potenciállal rendelkező mozambiki gázmezői miatt lehet érdekes, emellett beállt a pozitív meglepetést okozó eredménybeszámolók körébe. Negyedéves nyeresége 20 százalékkal haladta meg a piaci konszenzust, elsősorban a brazíliai kitermelésnek köszönhetően. Az elemzői célárak mintegy 30 százalékkal haladják meg a 13,1 eurós piaci árat.

A GDF bevételének jelentős részét az energiaszektor adja, de a gázüzletág részesedése így sem elhanyagolható, azonban idei tervei összességében nem túl biztatóak. EBITDA-szinten a várakozásoktól elmaradó és csökkenő számokkal kalkulál, így hiába a gázüzletág profitbővülése, az energiaszektor adatai csökkenést mutatnak majd. Ennek ellenére 15-20 százalékos árfolyam-emelkedést valószínűsítenek a hozzáértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!