Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási forrást 2013-tól, mert az ország nem teljesítette a túlzott hiány eljárás keretében korábban megfogalmazott elvárásokat - derül ki az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatójára szóló meghívó rövid szövegéből. Később a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy most a magyar kormány oldalán pattog a labda. Arra is fény derült, hogy az EB mi alapján döntött a konkrét összegről.

A források felfüggesztésére 2013. január elsejével kerülne sor, ez a 495 millió eurós összeg 142 milliárd forintnak felel meg.

A meghívó szerint a déli brüsszeli sajtótájékoztatón tesz bejelentést Olli Rehn pénzügyi biztos és Johannes Hahn régiós politikáért felelős biztos.

A pénzügyi biztos a tájékoztatón megerősítette az uniós források befagyasztásáról szóló hírt. Beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország a túlzott deficit eljárás értelmében 2011-re kellett volna teljesítenie a korábbi tanácsi előírásokat. Azt is kiemelte, hogy jövőre 3,25 százalék lehet a Bizottság számításai szerint a költségvetés hiánya, így nem következik be a várakozások szerint a korábban előírt strukturális egyenlegjavulás.

A magyar kormánynak tehát jövőre is 3 százalék alá kell csökkentenie a költségvetés hiányát - emelte ki Rehn. A pénzügyi uniós biztos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a mostani döntés nem büntetést jelent, hanem egy megelőző intézkedés lenne. Annak érdekében, hogy helyreállítsa költségvetését az ország - tette hozzá.

Johannes Hahn biztos a tájékoztatón kifejtette, hogy az EB most a kormánytól intézkedéseket vár, tehát Magyarországnál pattig a labda. A régiós politikáért felelős uniós biztos úgy vélekedett, hogy arányosnak tekinthető döntés született. Emlékeztette arra, hogy az Európai Bizottság előtt két választás volt: a jövő évre vonatkozó kohéziós források teljes vagy részleges befagyasztása. Most a források részleges befagyasztásáról döntöttünk - mondta.

Két módszer alapján fagyaszthatja be Brüsszel a forrásokat Hahn elmondása szerint: az éves kötelezettségvállalás felét vagy a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget függeszt fel. Magyarország esetében ez utóbbi alapján döntött a Bizottság, így jött ki a 495 millió eurós összeg (142 milliárd forintban - a szerk.) - magyarázta.

Olli Rehn később kérdésre válaszolva kifejtette, hogy eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást újabb magyar költségvetési kiigazítási intézkedésekről. Ez azonnal megváltoztatja a magyar fiskális kilátásokról alkotott képünket - magyarázta Rehn arra az újságírói kérdésre, hogy Brüsszel látta-e már a kormány által kedden ismertetett újabb költségvetési intézkedéscsomagot. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság már korábban hangsúlyozta, hogy további költségvetési intézkedésekre lesz szükség Magyarországon.