Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséröl, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI.18.) EüM rendelet 2012-től hatályban lévő szigorítása írja elő valamennyi kórház számára többek között a mikrobiológiai adatbázisba történő kötelező adatszolgáltatást - írja Doncsev András arra a Garay István Levente mszp-s képviselő által feltett kérdésre, amelyben azt firtatta,hogy mi az oka annak, hogy 2010-hez képest mintegy kétszer annyian haltak meg az elmúlt évben kórházi fertőzések következtében - az Országos Epidemiológiai központ szerint 2317 beteg halt meg kórházi fertőzésben -, míg az összes fertőző betegségben mindössze 199 beteg hunyt el? A képviselő azt is megkérdezte, milyen szakmai intézkedésekre és mekkora anyagi forrásra lenne szükség ezen borzalmas statisztikai adat és egészségügyi helyzet rendbe tételére.

A válasz szerint a nemzeti kórokozó felügyeleti rendszerbe a bejelentések kezdetben önkéntességi alapon történtek. Hosszú ideig nem volt előírt jelentési kötelezettség, ezért az éves adatok csak megfelelő körültekintéssel hasonlíthatók össze.

Nem volt tisztított az adat

Doncsev kiemeli, az Epinfió 2013. évi 32. számában megjelent adatok az alkalmazott módszertan miatt téves értelmezésre adhatnak alapot. Az adatok értékelésekor ugyanis hangsúlyozottan kell figyelembe venni, hogy a 2012-es, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekre vonatkozó, halállal végződő eseteket jelző adat olyan nem tisztított adat, amely a nyers halálozást mutatja.

Vagyis együttesen a fertőzéssel összefüggö, illetve a fertőzéssel nem összefüggő halálozásokat. A szövegben szereplő megállapítás tehát sajnálatos módon téves értelmezésre adhat okot, ennek korrekciójára sor fog kerülni - írja Doncsev.

Mint kifejti, számos intézkedést tettek és tesznek a jövőben is a betegbiztonság megerősítése érdekében, melyhez a szükséges forrásokat is megteremtik. Fontos kezdeményezés a jelentési rendszer 2012-től hatályban lévő szigorítása mellett a jelenleg kidolgozás alatt álló, a nosocomiális fertőzések megelőzésére és az antibiotikum rezisztencia visszaszorítására vonatkozó szakpolitikai program, illetve az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele a Clostridium difficile fertőzés diagnosztikájáról, kezeléséről és megelőzéséről.

Checklistákkal a kórházi fertőzések ellen

Doncsev szerint ebben a hónapban indul az a projekt, amely lehetővé teszi a járó- és fekvőbeteg szakellátás, valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátási tevékenység felülvizsgálati rendszerének új alapokra helyezését, a működtetés és a hosszú távú fenntarthatóság feltételeinek megteremtését. Megalkották azokat a sztenderdeket, amelyek kifejezetten a betegbiztonság érdekében a kórházi fertőzések megelőzéséről, a megfelelő kézhigiénéről, a biztonságos sebészeti eljárásrendek vagy checklisták kidolgozásáról szólnak.