A gazdaság növekedése 2014-ben 3,2 százalék lesz, jövőre pedig 2,5 százalék - mondta Adorján Richárd. Két év múlva már lesz egy kis visszaesés, hiszen "csak" 2,1 százalékos növekedést vár az NGM, ám 2018-ra újra elérhetjük a 3 százalékot. Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy az idei stagnálás után folyamatosan növekedni fog, 2018-ban pedig eléri a három százalékot, amit ideálisnak nevezett Adorján.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt években hazánk gazdasági teljesítménye megegyezett a visegrádi partnerekével. Jól alakul a külfölddel szembeni finanszírozási képesség is, főképp az uniós transzferek és az áruforgalom miatt - emelte ki Adorján.

Az államháztartás hiányával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években stabil költségvetési politikájának köszönhetően 2,5 százalék alatti hiányt sikerült elérni. 2011-ben ugyan 5,5 százalékos deficit volt, ennek oka, hogy az uniós elszámolás átvétele miatt nem lehetett beleszámolni a nyugdíjpénztári pénzeket. Cserébe viszont ezek a következő 35 évben fogják javítani az államháztartási hiányt. Az áht hiány egyébként mind az EU, mind a V4-ek-nél 2-3 százalék körül alakult az elmúlt 1-2 évben.

Magyarország az államháztartási egyenleg tekintetében 2013-ban az uniós középmezőnyben állt, ami jó teljesítmény, hiszen 2004 és 2009 között általában az utolsók között voltunk - mondta Adorján, majd hozzátette, hogy amennyiben az előrejelzéseket nézzük, úgy várhatóan maradunk a középső tartományban.

A legfontosabb kormányzati célok egyike az államadósság csökkentése, de az EU is elvárja a 60 százalékos szintet, míg a magyar alaptörvény 50 százalékos érték elérését tűzte ki célul - emelte ki a helyettes-államtitkár. Amíg 2008-ban az uniós átlagnál 10 százalékponttal magasabb volt a magyar adósság, addig 2015-re elérjük, hogy ugyanennyivel alacsonyabb adósság jellemezze Magyarországot. A legrosszabb helyzetben jelenleg egyébként Görögország, Olaszország és Portugália van, bőven 100 százalék feletti szinttel, míg Észtországban, Luxemburgban és Bulgáriában kifejezetten alacsony az államadósság. A kormányzat jelenlegi tervei szerint egyébként 2022-ben tudjuk elérni az unió által várt maastrichti 60 százalékos értéket, míg 2026-ban csökkenhet az államadósság 50 százalék alá.

Adorján szót ejtett az 5 éves cds-felárak változásairól is, azaz arról, hogy mekkora kockázata van annak, hogy a magyar állam ne tudja visszafizetni a tartozásait. A 2011-es 700 bázispontos szintről - ekkor volt a leminősítés - idén októberre 200 alatti szintre sikerült leszorítani a felárat, ennek fő oka a stabil magyar költségvetési politika volt - vélte az NGM helyettes-államtitkára. Összehasonlításként elmondta, hogy például a portugál cds-felár elérte az 1600 pontot is a válság idején, de igen kiugró volt az ír adat is.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elhangzott, hogy az uniós források az önerő miatt jelentős kiadással is járnak, de 78,5 milliárdos többlet jut az egészségügyre, 62,4 milliárdos a nyugellátás, a pedagógusok béremelésére 28 milliárd. A költségvetési hiány ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkenni fog, így 2018-ban 1,5 százalék lehet - vélte Adorján, aki elmondta, hogy ekkora óriási, mintegy 600 milliárdos tartalék lehet a költségvetésben, amit adócsökkentésre, vagy fejlesztésre használhat majd a kormány. Ez az összeg, az úgynevezett adócsökkentési és fejlesztési alapba kerül, ebből lehet majd például egy jelentősebb adócsökkentés, például az szja mérséklése. Ám azt, hogy ezt mikor, hogyan és mekkora mértékben tudjuk meglépni, azt még nem tudni - ismerte el a politikus.