A Michelin magyarországi tevékenysége reprezentálja a kormány célját is, vagyis azt, hogy szeretnénk Magyarországot ipari termelési bázissá fejleszteni - mondta Becsey Zsolt, miniszterelnöki megbízott a Michelin Hungária nyíregyházi üzeme fennállásának 50. évfordulóján rendezett tájékoztatón. Hangsúlyozta: a kormány azokat a gyárakat szereti, amelyek hozzáadnak a nemzeti jövedelemhez, a foglalkoztatáshoz, a versenyképességhez.

Szavai szerint az számít jó befektetőnek, amely ipari termelést végez, javítja a foglalkoztatást, helyi adót fizet és integrálódni tud a magyar gazdaságba, vagyis kisvállalkozásokat is segít a fejlődésben.

Várnánk a k+f-et, de...

Becsey azon reményének is hangot adott, hogy a jövőben a kutatás-fejlesztési tevékenység egy részét is Magyarországra helyezi a Michelin: "ekkor mondhatjuk el, hogy tökéletesen integrálódott a magyar gazdaságba, társadalomba".

John Young, a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére e felvetés kapcsán megjegyezte: a k+f tevékenység centralizáltan zajlik Franciaországban és Észak-Amerikában, ám az ún. termékbeüzemelések - vagyis a központban megtervezett gumiabroncsok gyártásának megtervezése - helyben zajlik, ami itthon évi mintegy 100 új termék gyártásba állítását jelenti. Young arról is beszélt, hogy számos alkalommal találkoztak a kormányzat képviselőivel, és most zajlik egy olyan együttműködési keretmegállapodás kidolgozása, amely megerősítené a cég hosszútávú elkötelezettségét.

Üzenetek a kormánynak

Erre szükség is van, mert bár a nyíregyházi egység tavaly átadott új üzeméhez egyedi kormánydöntéssel megítélt (ekd) állami támogatást kapott a cég, Young az év elején még arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy nem tudni, mikor folytatódhat a kapacitásnövelés, amire a gazdaságos, a jelenleginél 4-5-ször nagyobb üzemméret elérése miatt volna szükség. Akkor az ügyvezető a bizonytalanságot azzal magyarázta, hogy a kormányzati mentalitás, az új adók és az új törvények nem teszik kiszámíthatóvá a gazdasági környezetet. Lapunk kérdésére ezúttal nem kívánta kommentálni a minimálbér-emelés ügyét - szemmel láthatóan nem akart ünneprontó lenni.

Ha finoman is, de üzent a kormánynak Franciaország magyarországi nagykövete. Roland Galharague beszédében hangsúlyozta: a Michelin magyarországi sikeréhez kellett a stabil környezet, illetve a magyar kormányok és a hatóságok segítsége is. Hozzátette: a válságban fel-felbukkanó protekcionista elméletekkel szemben az együttműködés, a közös piac a fontos, és a Michelin sem telepedett volna meg Magyarországon, ha annak idején az EU-csatlakozás nem lett volna perspektíva.