Tavaly decemberben a háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója egyaránt csökkent, így az előbbiek átlagosan már csak 8,54 százalékba kerülnek, míg az utóbbiak 10,36 százaléknál járnak - derül ki a friss MNB-adatokból. A lakáscélú hiteleknél a 30 bázispontos csökkenés felülmúlta a havi 20 bázispontos alapkamat-vágás mértékét. Ezzel párhuzamosan a hónapban kötött új szerződések 14,9 milliárd forintos értéke nemcsak a novemberi 13,7 milliárdot múlta felül, de az egy évvel korábbi 8,5 milliárdot is.

Eközben hiába közeledik - lefelé menve - a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagára sebesen a tíz százalék felé, a magyarok egyelőre nem akarnak ilyen módon eladósodni: az új szerződések értéke csupán 2,5 milliárd forint volt. (Fontos tudni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák az átstrukturált hiteleket, valamint nem jelennek meg ott az állami áthidaló hitelek.) A tavalyi utolsó hónapban a személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 0,13 százalékkal, 26 százalék közelébe  emelkedett, miközben az új szerződések értéke csupán 5,8 milliárd forint volt.

Forrás: MNB
Kép: Napi.hu

Az MNB kamatcsökkentési ciklusához alkalmazkodva kitartóan mennek lefelé a betéti kamatok, ráadásul a nem túl erős hitelkereslet miatt sem a betétgyűjtés a bankok fő célja, miközben fut a nulla százalékos jegybanki forrással működő növekedési hitelprogram is. A háztartások 2013. decemberben már csupán 2,46 százalékos átlagkamatot kaptak forintbetéteikre. Ez ugyan csak 33 százalékponttal kisebb a novemberinél, annál mellbevágóbb, hogy az egy évvel korábbitól viszont már 283 bázisponttal marad el. Az éven belüli euróbetétekre még kevesebbet fizetnek a pénzintézetek, a 0,4 százalékos átlag már kevesebb, mint a fele a 2012. decemberi 0,86 százaléknak.

A monetáris enyhítési ciklus leverte a nem pénzügyi vállalatok hitelkamatait is. Tavaly decemberben az 1 millió euró érték alatti forinthiteleknél az átlag 45 bázisponttal, 5,43 százalékra szelídült, a havi új szerződésállomány pedig megközelítette a 60 milliárd forintot, amely ugyan jócskán felülmúlta a novemberi 46 milliárdot, de még mindig kisebb volt, mint a 2012. decemberi 64 milliárd. Az 1 millió euró érték feletti kategóriában pedig az átlagos hitelkamat 0,36 százalékponttal, 4,52 százalékra esett a tavalyi utolsó hónapban. E kategóriában az új szerződések havi értéke szintén nagyot nőtt novemberhez képest (90 vs. 69 milliárd forint) - csakhogy a 2012. decemberi érték ennél is jóval erősebb, 135 milliárd forint volt.

Megszűnik néhány BUBOR-futamidő

Február 1-jétől megszűnik több BUBOR-futamidő jegyzése: 4 hó, 5 hó, 7 hó, 8 hó, 10 hó és 11 hó. Az overnight, 1 hét, 2 hét, 1 hó, 2 hó, 3 hó, 6 hó, 9 hó és 12 hó futamidők jegyzése továbbra is változatlanul publikálva lesz - adta hírül az MNB. A Bubor szponzora, a Magyar Forex Társaság döntését a PSZÁF 8/2013. (IV.29.) ajánlásának 14. pontjával, valamint a nemzetközi piacokon megfigyelhető legjobb gyakorlattal összhangban hozta meg.