A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a konstruktív diplomáciai párbeszéd folytatására törekszenek Magyarországgal azokkal az aggályokkal kapcsolatban, amelyeket korábban fogalmaztak meg több európai partnerrel együtt. Felidézte, hogy ezek a magyar kormány számára korábban megfogalmazott kifogások a demokrácia helyzetével és a jogállamisággal kapcsolatosak. Azt is megismételte, hogy az amerikai fél már beszélt a nyilvánosság előtt azokról a magyar lépésekről és döntésekről, amelyek ártanak a demokratikus intézményeknek, a civil társadalomnak és a sajtószabadságnak.

A külügyi forrás azzal kapcsolatban válaszolt a hvg.hu kérdéseire, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában hétfőn keményen nekiment az USA-nak, illetve az ország itteni nagykövetségének. Lázár többek között azt mondta, a tüntetések azt mutatják, "mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét" és szerinte úgy tűnik, az amerikaiak lemondtak arról, hogy az ellenzéki pártok valaha is el tudnák nyerni a magyarok bizalmát, ezért inkább ők lépnek fel az elégedetlenkedők vezetőiként. Olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak, meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról - közölte. Úgy vélte, a magyar történelmet az identitásunk és függetlenségünk megőrzéséért vívott küzdelmek jellemezték, és most ismét egy ilyen helyzettel állunk szemben. "Nem véletlen, hogy az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője."

Az USA szavának hitelességét vonja kétségbe, hogy az amerikai ügyvivő, André Goodfriend nem képes vagy nem meri elmondani a közvéleménynek, miért is tiltottak ki hat magyar állampolgárt - mondta Lázár az interjúban.