Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szochó), de ezt a kormány még megfejelheti további 0,5 százalékponttal - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Béremelkedésből jöhet a csökkentés

Varga Mihály az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet képviselőit tömörítő Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi tanácskozása után pedig arról beszélt, hogy 2 százalékpontos csökkentés mellett a most belengetett 0,5 százalékpontos csökkentést a tavaly novemberben megkötött megállapodás teszi lehetővé. Az egyezség része volt akkor, hogy ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.

Mennyi lehet?

Márpedig meghaladta: az év első 9 hónapjában a legfrissebb KSH-adatok szerint a bruttó és a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbér egyaránt 12,6 százalékkal 290 300, illetve 193 100 forintra nőtt. A szochó jelenleg 22 százalékos, ami a 290 300 forintos jelenlegi átlagbér esetében havonta 63 866 forintot jelent, amit a munkaadó fizet. Ez az összeg a mostani átlagbér alapján jövőre 58 060 forintra csökken. Ha pedig tényleg további 0,5 százalékponttal mérséklődik jövőre a szochó, akkor 19,5 százalékos lesz, ez pedig 56 608 forintra mérsékelné a szóban forgó összeget.

Leegyszerűsítve a különbség 7257 forint lehet a 2,5 százalékpontos szochó-csökkentéssel és akár ennyivel nőhet a nettó, minden egyéb paramétert változatlanul hagyva, például a jövőre várható béremelkedést. Kérdés persze, hogy a munkaadók továbbadják-e a szochó csökkentését, azaz megjelenik-e a fizetésben. A másik, hogy jövőre várhatóan tovább emelkednek a bérek, így a különbség is emelkedhet.

További csökkenés jöhet

A szochó egyébként 2017-ben jóval nagyobb mértékben csökkent, 27-ről 22 százalékra. A Nemzeti Versenyképességi Tanácsban megszületett megállapodás összesen hat év alatt 15,5 százalékponttal mérséklődhet. Ez egyben azt jelenti, hogy az idei 5, valamint a jövő évben várható 2 plusz 0,5 százalékpontos csökkenés után a következő 2022-ig mérséklődhet a szochó.