A napokban nyilvánosságra került makroadatok egyértelműen bizonyítják, hogy az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő, egyértelműbben fogalmazva: megbukott - írta a pénteki Magyar Nemzet Vitafórum rovatában megjelent cikkében Mellár Tamás, felidézve az augusztus elején publikált adatokat, amelyek alapján a gazdasági növekedés az előző negyedévben megállt, éves szinten kedvező esetben is legfeljebb 2 százalék körül alakulhat, ez pedig - a kormány 3-6 százalékos növekedési tervével szemben - a jövő évre is legfeljebb ekkora növekedést vetít előre, ráadásul emellett a költségvetési bevételek sem alakultak a terv szerint, ami miatt erre az évre százmilliárdos, a következőre 400-600 milliárdos kiigazításra lesz szükség.

Mellár cáfolja azokat a kormányzati érveket, amelyekkel a gazdasági örökséget és a világgazdasági helyzetet okolják a helyzetért: szerinte a növekedési ütemet befolyásoló tényezők az elmúlt másfél év termékei, a negatív következmények pedig már egy éve érzékelhetők. A negatív nemzetközi környezetre vonatkozó érveket pedig Mellár szerint a környező országok magasabb növekedési adatai cáfolják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságpolitikája kezdettől fogva elhibázott volt - véli a közgazdász, ugyanis egy strukturális egyensúlytalanságokkal terhelt és gyenge versenyképességű hazai vállalkozói körrel rendelkező gazdaságot nem lehet adócsökkentéssel fenntartható növekedési pályára állítani. A feszültségeket a Széll Kálmán-terv pusztán mérsékelni tudta - írta Mellár.

A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózást és a vagyonadó bevezetését szorgalmazza. A frankhiteleseknek létrehozott árfolyamgát szerinte biztosan kudarc lesz.