A következő hetekben fejeződik be az egykori Népstadion, később Puskás Ferenc stadion bontása, a napokban pedig látványterveket közölt az új Puskás Ferenc Stadionról az Építészfórum.hu-n. Ennek örömére a Buksza összemérte, hogy melyik stadion mennyibe kerül. Az új stadion esetében a tervezet költség jön szóba, az egykori Népstadion esetében pedig az eredeti kiadás összegével nevezett a versenybe.

A "városligeti" Lóversenytér a későbbi Népstadion helyén. Forrás: Fortepan - Magyar Bálint

A régi stadiont 1953-ban adták át. Az MTI archívumában a népstadionos cikkek nem nyíltak meg, így akkori tudósítást nem találtunk, de a Nemzeti Sport még 2006-ban készült összefoglalója, valamint több médium MTI-re hivatkozó cikke szerint akkori áron a Népstadion megépítése 160 millió forintba került.

Forrás: Fortepan . Kovács József

Az 1953-as 160 millió forintos költséget az inflációval kell összevetni, hogy kijöhessen egy friss érték. A második világháború utáni inflációs folyamatokat összefoglaló Statisztikai Szemlében 2012-ben megjelent cikk szerint az ötvenes évek elejétől a szocialista tervgazdálkodás viszonyai között egészen 1968-ig árstabilitás volt, azaz nem volt számottevő az infláció. A KSH 1960-tól pedig rendelkezik idősoros inflációs statisztikával, amely szerint 1960-hoz képest több mint 5500 százalékkal nőttek az árak.

Éjszakai látványterv az új Puskás ferenc Stadionról - Forrás: Építészfórum/Építész:Skardelli György

Ebből - nagyon leegyszerűsítő számítással - az következik, hogy a 160 millió forintos eredeti stadionbüdzsé az inflációval együtt ma közel 90 milliárd forintnak felel meg. Ennél azonban valamivel drágább lesz az új Puskás Ferenc Stadion az eddig megismert tervek szerint. Várhatóan 90-100 milliárd forintból készül el - legalábbis 2014-ben a Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője ennyire becsülte az összköltséget.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.