Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány jegybanknál vezetett betétjéről havonta közölnek adatokat: a pénzforgalmi számlára érkeznek az adóbefizetések, és innen fizetik véső soron a béreket, a nyugdíjakat és minden kiadást, amire a költségvetési törvény felhatalmazást ad a kormánynak. Az átmeneti finanszírozás biztosítása érdekében a betétben ezer milliárd forint körüli rövidtávú tartalékot tart a kormány.

A jegybanki betét azonban közvetett hatást gyakorolhat az államadósság csökkentésére, ezért az elmúlt években a kormány rákapott arra, hogy december utolsó napjaiban visszafizet minden lejáró kötvényt, adósságot, amit csak tud - amit rendszerint a jegybanki betét csökkentével finanszíroznak.

A kormányt ugyanis az alkotmány évről évre az államadósság mérséklésére kötelezi, igaz, 2015-re a kormány nem vállalt teljesíthetetlen célokat: három százalékot közelítő gazdasági növekedés mellett is csak azt vállalta, hogy az adósságmutatót 0,1 százalékkal a GDP 76,2 százalékra mérséklik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a közelmúltban ismertette az államháztartás előzetes adatait, a tárca becslései szerint az adósságmutató a GDP 76 százaléka alá csökkenhetett, ami 0,3-0,4 százalékos csökkenés. (Részletes adatok majd csak áprilisban várhatóak.)

Az államadósság látványos decemberi csökkentéséhez az is kellett, hogy az év utolsó napjaiban lejáró Prémium Euró Államkötvényt a kormány az utolsó fillérig visszafizesse, ezen kötvények megújítása várhatóan 2016 elejére marad. Ezek visszafizetését finanszírozták a jegybanki betétből, amely decemberi 2066,2 milliárd forintról 659,6 milliárd forintra csökkent - vagyis egy hónap alatt 1416 milliárd forintot lapátoltak ki. A betétállomány drasztikus csökkenése eredményezhette a kifutó uniós támogatások kifizetését is, ugyanis a 2007-2014 közötti költségvetési ciklus utolsó filléreit 2015. december 31-ig kellett kifizetni.

A kormányzati betét tavaly decemberben történelmi mélypontra süllyedt: a Napi.hu adatai szerint 2013 decemberében volt eddig a mélypont, akkor 751,9 milliárd forintra csökkentették a betétet - egy hónap alatt 870,8 milliárd forintot vettek akkor ki. 2013-ben egyetlen célja volt a betét csökkentésének, csak így tudták csökkenő pályán tartani az államadósságot - legalábbis papíron. Majd 2014 végén már nem kellett trükközni, akkor a decemberi záróállomány 988,3 milliárd forint volt.