A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Patthelyzet állt elő a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) indulásával kapcsolatban: a bankok komoly érdeklődést tapasztalnak, a kormányzati késlekedés miatt várhatóan azonban csak a második negyedévtől menekülhetnek a korábbi ingatlantulajdonosok nagyobb számban a NET védelme alá. A probléma oka, hogy a Magyar Bankszövetség és a kormány közötti, tavaly december 15-i megállapodásnak NET-re vonatkozó részletei egyelőre nem kerültek át a jogszabályokba.

Ezek három fontos ponton módosítanák a feltételeket: a megállapodás egyik pontja szerint a NET idén nem 5, hanem 8 ezer, összességében pedig - 2014 végéig − 25 ezer lakás megvásárlására kapna lehetőséget (és költségvetési pénzt). Emellett a bankok azt kezdeményezték, hogy minden olyan család jelentkezhessen a NET-be, ahol kiskorú gyermeket nevelnek − a hatályos törvény ezt csak a legalább két gyermeket nevelő szülőknek teszi lehetővé.

Egyelőre nincs menekvés?

Az indulást ugyanakkor nem ezek a pontok, hanem az a kitétel nehezíti, hogy a NET-ről rendelkező törvény egyik paragrafusa szerint az eszközkezelőnek felajánlott ingatlanok is a kényszer-értékesítési kvóta részét képezik. A szabályozás alapján a bankok idén az állomány 3 százalékának megfelelő ingatlant jelölhetnek ki kényszer-értékesítésre. A lapunknak korábban nyilatkozó pénzintézetek (Napi Gazdaság, 2012. február 9.) egyértelműsítették, a kényszer-értékesítésre kijelöléskor nem azt vizsgálják, hogy a tulajdonos megfelel-e a NET előírásainak.

Miután érdekük a pénzügyi veszteség minimalizálása, a kijelölésnél jóval nagyobb súllyal esik a latba az, hogy az adós hány hónapja nem tesz eleget fizetési kötelezettségének. Így könnyebben jelölhetnek ki olyan ingatlanokat, amelyeknél az ügyfél nem hajlandó együttműködni a bankkal a fizetési probléma megoldásában. A januári kijelöléseknél ez alapján még alacsony − bőven 20 százalék alatti − volt azon lakóingatlanok aránya, amelyek megfeleltek a (még a szűkebb) feltételeknek.