A belügyminiszter a parlament elé terjesztette a vízgazdálkodási törvényt módosító javaslatát, amely meghatározza a felhasználási limiteket. A javaslat kitér arra is, hogy a vízhiányos időszakokban - a mennységtől függetlenül - ingyenes az öntözésre, továbbá a halastavak és rizsföldek feltöltésére használt víz. Aki képes a tél végi többlet vizeket - az ár- és belvizeket - visszatartani, az ingyen használhatja fel azokat, mennyiségi határ nélkül, viszont ehhez a vízügyi hatóság engedélye is szükséges.

A törvényjavaslat - még tervezet formájában - nemrég került fel a kormány honlapjára, ez a szöveg még nem tartalmazta a vízkészlet járulék fizetése nélkül felhasználható vízmennyiséget. Viszont szerepelt benne az, hogy a mezőgazdasági öntözésre fúrt kutakat be kell jelenteni. A törvényjavaslat ezt a határidőt 2018. szeptember 30-ról, az év december 31-re tolta ki. A bejelentés elmaradása miatti bírság összege változatlanul egymillió forintig terjed.

A törvényjavaslat megerősítette: az évi legfeljebb 500 köbméter vizet szolgáltató, kerti talajvíz kutakat - ezeket a helyi jegyző engedélyezi - továbbra sem kell bejelenteni.