A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A cigaretta árának felső határa ma 770 forint, az alsó kategóriáé 650. A két kategória közötti árolló jelentősen szűkült, a prémium és közép, illetve a közép és az olcsó szegmens közötti árkülönbség a felére, kétharmadára csökkent a dohány minimumadójának erőteljes emelkedése miatt. A középkategóriás márkákat fogyasztók közül a vastagabb pénztárcájúak inkább felfelé, a kevésbé tehetősek pedig inkább lefelé váltottak.

Szembetűnő, hogy a gyártók adatai szerint a sodródohány forgalmának növekedési üteme változatlan, a termék lényegében kiváltotta a szuperolcsó kategóriát. Népszerűségét jellemzi, hogy a gyártók újítanak is, így megjelent az expandált (térfogatnövelt) dohány is, amelyből adott súly mellett több szál cigarettát lehet sodorni. (Az eljárás során hirtelen lehűtik a dohányt, majd felmelegítik, a dohányban kötött víz robbanásszerű távozása pedig "felfújja" a leveleket.)

Nyáron újabb áremelés jön

Tavaly 5 milliárd szál előállítására alkalmas vágott, sodorható dohány fogyott Magyarországon, míg a hagyományos füstszűrős termékekből 14. Ezzel a teljes legális piac 19 milliárd szál körül mozog (ehhez jön a feketepiac, vagyis a magyar fogyasztás 20 milliárd szál felett alakul). A tavalyi fogyasztáscsökkenés néhány százalékot tett ki az előző évhez képest.

A trend idén az első negyedévben is folytatódott, az adatok alapján azonban a dohányzás visszaszorítását szolgáló rendszabályok nem okoztak az átlagnál gyorsabb visszaesést. Az első negyedéves számokból természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ráadásul hátravan még a nyári jövedékiadó-emelés − amit 60 napon belül minden gyártónak végre kell hajtania és ami újabb lökést adhat az olcsó sodrós termékeknek −, illetve az őszi-téli időszak is, amikor a dohányzás a munkahelyeken és szórakozóhelyeken egyébként is csökken az időjárás miatt.