Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A jelek szerint az április közepétől-végétől tartó erősödésben csak megismételte januárban bemutatott szereplését a magyar részvénypiac. Tetszetős emelkedésnek indult a BUX index, 17 800 pont magasságából indulva egészen 19 600 pontig jutott, azonban relatív teljesítményét tekintve nem sikerült kitörnie évek óta tartó csökkenő trendjéből − relatív medvepiacából − a vezető piacokkal szemben. A BUX/DAX relatíverő-mutató még mindig a 2009 márciusában elért mélypont alatt tartózkodik, sőt az elmúlt hetek emelkedésében pont addig a szintig tudott csak feljebb kapaszkodni, mint ahol a 2008−2009-es válság legsötétebb óráiban tartózkodott.

A relatíverő-mutatót a technikai elemzés két termék vagy piac egymáshoz viszonyított várható teljesítményének összehasonlításában használja fontos eszközként (Relativ Strength, nem összetévesztendő az RSI mutatóval), amely a két vizsgált árfolyam egyszerű hányadosaként adódik.

A mutató értékéből ugyanúgy lehet historikus grafikonokat előállítani, mint az alaptermékek árából, s az így kapott grafikonon hasonló szabályszerűségek érvényesülnek, mint ha egy részvény árfolyamát elemeznénk. Ugyanúgy léteznek benne trendek, trendfordító alakzatok, s érvényes az az összefüggés is, hogy amíg nincs trendforduló, addig a korábbi trend meglétét kell feltételezni hosszabb távon.

Kép: Napi Gazdaság

Ez alapján a magyar részvények − euróban számolva − folyamatosan csökkenő trendben vannak 2010 tavasza óta a német részvénypiachoz képest, s a relatív erő grafikonjából kiindulva jelenleg mintegy 15 százalékos euróban számolt felülteljesítésre lenne szüksége a BUX indexnek ahhoz, hogy egyáltalán fontolóra lehessen venni ennek a trendnek a végét, egy esetleges trendfordulót. A május eleji emelkedés ez alapján nem volt rendkívüli esemény, az elmúlt évekhez hasonlóan csak megpróbálta a magyar piac ledolgozni hátrányát a német részvénypiaccal szemben, a befektetők még nem szerettek bele a magyar a részvényekbe.

Nem csak a német, de a régiós tőzsdékkel szemben sem sikerült igazi trendfordulatot végrehajtani. A BUX/MSCI Emerging Markets Eastern Europe relatíverő-mutató ugyanis az ősszel elért magasabb lokális csúcs után korrekcióba kezdett, mélyebb mélypont ugyan nem alakult ki a grafikonon, de a legtöbb, ami ebből a szempontból elmondható a BUX-ról, hogy nem maradt le nagyon a régiós társaitól.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!