Fazekas Sándor kétnapos találkozón vett részt Prágában, ahol a visegrádi országok (V4), valamint Bulgária, Románia, Szlovénia és Ausztria agrárminiszterei voltak jelen. A miniszter elmondta: a magyar álláspont szerint a jelenlegi kritikus helyzetért nem a gazdák felelősek, azonban ők fizetik meg például az ukrán és az orosz válság árát. A gazdák veszteségét pedig a multik nyereségként könyvelik el, ezért az uniónak sürgősen be kell avatkoznia - jelentette ki.

Felvetette, hogy Magyarországon is működhetne az a rendszer, amiben a kiskereskedelmi láncok a sajátmárkás termékeknél visszatérítést adnak a tejtermelőknek. Hozzátette: meg kell fontolni, hogyan lehet elérni, hogy valamennyi termelő részesüljön ilyen segítségben. A tej- és sertéspiaci alacsony felvásárlási árak ellensúlyozására a V4-ek szerint fontos lenne a közös agrárpolitikán kívüli forrásokat, exporttámogatást is igénybe venni - mondta.

Új miniszteri biztost neveztek ki az agrártárcánál

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az agrártárca kiemelt programokért felelős miniszteri biztosává nevezi ki Horváth Istvánt. A miniszteri biztos közreműködik a sertéságazati kormányzati stratégia végrehajtásának, valamint a húsmarha, juh, gyógynövény termékpálya szervezésével összefüggő feladatok koordinációjában és a háztáji feladatokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásában. A biztos megbízatása 2016. február 18-a és 2016. július 1. közti időszakra terjed ki, tevékenységét a földművelésügyi miniszter irányítja.

Lecsapott a hideg

Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy a rendkívül súlyos fagykárral is foglalkoztak a tanácskozáson. Elmondta: a gazdák bízhatnak a kárenyhítési rendszerben és uniós szinten is meg kell fontolni a segítségnyújtást. Folyamatban vannak a felmérések a fagykárról, elképzelhető, hogy a 30 százalékot is meghaladja a gyümölcsösökben okozott kár - számolt be a miniszter. Megbeszélést folytatott az új szlovák agrárminiszterrel is, amely során megállapodtak egy magyar-szlovák mezőgazdasági vegyesbizottság létrehozásában, ahol a tej- és sertés-feketekereskedelemmel, valamint a mindkét ország piacára nehezedő importnyomással foglalkoznak. Fazekas Sándor elmondta: Magyarország kárókatona-ritkítási programot folytat, mivel az évi 22 ezer tonnás haltermelésből 3500 tonnát pusztít ki a tavakból ez a madár.