Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerint a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése során csaknem 150 vélemény érkezett, és "számos szervezet és szülő egyértelmű támogatásáról biztosította a jogalkotót". Az államtitkárság közleményében azt írta: a magukat Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) nevező, ismereteik szerint jelenleg még a cégbíróság által nyilvántartásba nem vett szervezet elnöke - aki 2005- és 2006 között Pest megyei tiszti főorvosként dolgozott - a sajtóban olyan állításokat tett, melyek szerint a tervezet egyes előírásai éppen az egészségmegőrzést és a tudatos étkezésre nevelést veszélyeztetik, és a közétkeztetés drágulásához vezetnek. Kissné Horváth Ildikó, az államtitkárság egészségpolitikai főosztályának vezetője a Magyar Nemzet szombati számában cáfolta azokat a híreket, amelyek a közétkeztetés akár 70 százalékos drágulásáról szóltak.

A jogszabálytervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat, így célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését. Az elvárások megvalósításának költségvonzatához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta, és ezeket a számokat használták a hatásvizsgálatok elkészítése során, és a kalkulációk azt mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés a nyersanyagokkal kapcsolatos előírások miatt - fogalmaztak a minésztériumban.