Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bő egy éve, 2016 márciusában indított el az állam az eddigi legnagyobb hazai közbeszerzést. A főként uniós pénzekből történő fejlesztések miatt életre hívott magyar szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) írta ki a hat egyenlő részre bontott, összesen 420 milliárd forint értékű pályázatot.

A hazai tenderszférában jól ismert cégek nyerték ezt meg, köztük a felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-je, a Magyar Vakond, Hódút (Mészáros Lőrinc két másik vállalkozásában, a CLH-cégek levő tulajdonostársának, Varga Károlynak a vállalkozásai). De ott van a befutók között a Swietelsky, és az a Híd-csoport is, amely a lap összefoglalója szerint a Közgép idejében és utána is a közbeszerzési piacon jól szerepeltek és Apáthy Endre érdekeltségei.

A feladatuk az, hogy a következő négy évben javarészt szennyvízcsatornákat és -tisztító telepeket kell építeni, de hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházásokat is végre kell hajtani uniós pénzből. Az EU még a tender lezárása előtt kérte, hogy függesszék azt fel, mert nem felel meg a módszer egy ilyen összetett infrastrukturális beruházáshoz. A négyéves keretmegállapodással ugyanis már az elején kiválasztják mind a hat régióra a négy-négy nyertest, vagyis romlik a versenyhelyzet. Emellett a kiírási feltételek is csak az eddigi nagy közbeszerzési nyerteseknek kedvez. A versenyt ezzel együtt végig vitte az állam, kihozta a győzteseket.

Az Európai Bizottság - a 24.hu információi szerint - ellenőrzést folytat a KEHOP-ba (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) tartozó projektnél, az auditorok március második felében itt jártak, és meglátogatták a projektet menedzselő NFP-t. A revizorok több észrevételt is tettek, köztük azt, hogy az érvényesnek és nyertesnek kihirdetett ajánlatok közül többet valójában érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. Például azért mert ugyanazt amit egy kizárt indulónál nem fogadtak el, több nyertesnél elfogadtak.

Ilyen szabálytalanság esetén az uniós támogatás 25 százaléka is visszakérhető, ez az úgynevezett pénzügyi korrekció. Eddig nagyjából 150-200 milliárd forintra szerződhettek a teljes keretből, vagyis mintegy 40 milliárdot kéne visszautalni.