A dél-koreaiak, argentinok, japánok, belgák és ausztrálok a leginkább elégedettek országuk egészségügyi rendszerével, - derül ki az Ipsos Reuters által ismertetett nemzetközi felmérésből. Az egészségügyi szolgáltatásokkal a legkevésbé Svédországban, Franciaországban, Olaszországban, Magyarországon és Spanyolországban a legkevésbé elégedettek.

A 15 országot érintő közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogy 2008 óta hol, milyen irányban változott az egészségügyi ellátórendszer állampolgárok általi megítélése. A kutatás a felhasználók tapasztalataira fókuszált, vagyis inkább elégedettségi, mintsem az egyes országok egészségügyét objektíven összehasonlító listáról van szó a készítők szerint, akik úgy vélik, az egészségügyi döntéshozók is profitálhatnak az eredményekből.

Az Ipsos 12 001 embert kérdezett meg online január 4. és 18. között 15 európai, ázsiai és amerikai országban arról, hogy vajon most, vagy öt évvel ezelőtt volt-e jobb állapotban az egészségügy. A részletes kérdések között az orvosok, specialisták, kórházak, egészségügyi állapotfelmérések és gyógyszerek elérhetőségével kapcsolatos tapasztalatok iránt is érdeklődtek, ahogyan a kezelési lehetőségekre, minőségre, koordinációra, gyorsaságra és a gondoskodás szintjére vonatkozóan is kikérték a véleményeket.

A legelégedettebb dél-koreaiak minden kategóriában a lehető legmagasabb pontszámot adták egészségügyi ellátásukra.

A lista végén kullogó államok között, az utolsó előtti helyen szerepel Magyarország. A magyar páciensek a legalacsonyabb pontszámokat a specialisták és kórházak hozzáférhetőségére, illetve a szolgáltatások sebességére adták. A lengyel betegek a magyarokhoz hasonló pontokat kifogásoltak.

Érdekesség, hogy a világon az egyik leghosszabb születéskor várható élettartamot biztosító Svédországban is inkább elégedetlenek az egészségügyi rendszer szolgáltatásaival. A leginkább kifogásolt területek a specialisták, vizsgálatok, kórházak és koordinált szolgáltatások elérhetősége volt.