Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Matolcsy-botrány 260 milliárd forint elköltéséről szól akár napirenden tartják, akár nem, a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül juttatott milliárdokról szóló hírek azonban a lapnak nyilatkozó Török Gábor szerint nincsenek ellenére néhány kormányközeli csoportnak. Ezek a gazdasági és politikai körök érdekeltek abban, ha "nagyobb figyelem irányul arra, miképpen építgeti a hátországát Matolcsy, miként szerez egyre nagyobb befolyást. Ahogy az sincs ellenükre, ha a háttérfolyamatok nyilvánosságra kerülése miatt az elnök veszít erejéből".

Török szerint "amit a színfalak előtt látunk, nem pusztán a klasszikus kormány-ellenzék-szembenállás következménye, hanem a mélyben zajló üzleti-hatalmi versengésé is". És mivel érdekeltek, Matolcsy gyengülésében, ez szerinte azt is jelenti, hogy "napirenden tudják tartani ezt az ügyet - akkor is, ha az ellenzék impotenciája miatt már rég lekerülne onnan".

Adódik a kérdés, hogy melyik oldalra áll ebben a helyzetben Orbán Viktor miniszterelnök. Mráz Ágoston elemző szerint Orbán Viktor a Schmitt-botrány idején úgy fogalmazott, hogy "a köztársasági elnök személye az alaptörvény értelmében sérthetetlen, most pedig azt mondja a Fidesz, hogy a kormány és az MNB között betonfal van, és a jegybank független." Mráz elemző erre azt mondja, hogy mindkét mondat a szuverén szereppel együtt járó felelősséget hangsúlyozza; és "ha akarom, úgy is fordíthatom: mindenki álljon jót magáért és a tetteiért".

A teljes interjút a lap csütörtöktől kapható számában olvashatja.