Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottsága fél évre eltiltotta a foglalkozása gyakorlásától azt a jogerősen elítélt veszprémi nőgyógyászt, aki gyógyíthatatlan rákos betegektől százezreket - az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot - kért az életmentő műtétért az államilag finanszírozott kórházi rendelésén. Ráadásul be is csapta a betegeket, tudatosan félretájékoztatta, félrediagnosztizálta őket a hálapénz megszerzése érdekében.

A MOK féléves eltiltását a ReSzaSz elfogadhatatlannak tartja, a szervezet álláspontja szerint az ilyen minősített esetekben az európai jogrend, más országok példái és saját normáink alapján kizárólag a végleges eltiltás lehet erkölcsileg megalapozott döntés.

Közleményükben emlékeztetnek rá, hogy a MOK országos vezetése nemrég kiadott deklarációjában arra hívta fel a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a politikusok erkölcsi szerepe nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyben tényleges változások induljanak, a politikai közgondolkodás gyökeresen megváltozzon az egészségügyről.

Ezt a ReSzaSz tagjai is örömmel olvasták, mivel az egészségügy reformjában kiemelten fontos lépésnek tartják az erkölcsi normák rendezését. Az orvostársadalom és az Etikai Kódex erkölcsi megújulására tett konstruktív javaslataikat az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalommal közös levélben juttatták el a MOK Etikai Kollégiumának - írják a közleményben.

Mindezekkel együtt szorgalmazzák a Magyar Orvosi Kamara erkölcsi megújulását is, hiszen a veszprémi nőgyógyász ügyének elhúzódó, nehézkes etikai vizsgálata, enyhe első- és másodfokú ítéletei az egész társadalom igazságérzetét sértik. Egyben jól mutatják, milyen morális megújulás vár még a MOK-ra, ha ténylegesen élére kíván állni az egészségügy valós reformjának - fogalmaz a ReSzaSz, megjegyezve, hogy az egészségügyben dolgozóknak is önvizsgálatot  kell tartani és mindig etikus magatartást tanúsítani.

Kártékony, de mégsem működik nélküle az egészségügyi - állította korábban a hálapénzről Velkey György, a Bethesda kórház főigazgatója, a Kórházszövetség korábbi elnöke, aki, többekkel együtt úgy véli, a hálapénz olyan mélyen beivódott a rendszerbe, hogy pusztán béremeléssel nem lehet kiirtani.