Mi gátolja az egészségpénztári hozamok összehasonlíthatóságát?

Az egészségpénztárak is egyre nagyobb súlyt helyeznek arra, hogy tagjaiknak az egészségügyi szolgáltatások terén is segítséget nyújtsanak (Napi Egészségünk, 2009. április 27.). A Patikapénztár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagi számlákon már több mint 47 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze, így nem elhanyagolható az sem, ez a pénz mennyire gyarapszik.
B. Varga Judit, 2009. május 25. hétfő, 09:29

A Napi Gazdaság cikke

Az önkéntes egészségpénztári szektornak régi adóssága az egységes hozamszámítási képlet kidolgozása - állította lapunknak Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezetője (Napi, 2009. május 5.). Az egészségpénztárak alapvetően arra hivatottak, hogy a tagjai vagy azok munkáltatói részéről az egészségük finanszírozása érdekében célirányosan befizetett összegeket minél magasabb színvonalú egészségpénztári szolgáltatásokra fordítsák. Bár az egészségpénztári vagyon emelkedő tendenciát mutat, korántsem olyan mértékűt, mint a nyugdíjpénztárak esetében. Összehasonlítva, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a vagyon hétszer, a magánnyugdíjpénztáraknál hatszor nagyobb volt az éves befizetésnél. Az egészségpénztárak összehasonlításakor tehát elsősorban a működési levonások adják a tag számára is érzékelhető különbséget, nem pedig a néhány százalékos hozamkülönbség - hangsúlyozta erre reagálva Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség egészségpénztári tagozatának elnöke.

A szakember arra vonatkozóan, javasolja-e, hogy a nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az egészségpénztárak évente kötelezően hozzák nyilvánosságra (mint azt a Patikapénztár szorgalmazta) hozamadataikat, megjegyezte: az egészségpénztári hozam közgazdasági tartalmában nem ugyanaz, mint a nyugdíjpénztári hozam. Az egészségpénztárak pénzforgalmi szemléletben vezetik könyveiket, s így az értékpapírok napi árfolyamváltozásait nem jelenítik meg hozamaikban. Kizárólag az eladott, lejárt papírok eredményét számolják bele a hozamba. Az üzemgazdasági szemléletű nyugdíjpénztári hozamszámítás ugyanakkor a piac minden mozgását figyelembe veszi a hozam megállapítása során, ennek hol pozitív, hol negatív hatásával. Mindemellett Lehoczky is egyetért azzal, hogy egy alapos szakmai előkészítést követően az egészségpénztárak hozamát is hozzák nyilvánosságra, de ugyanakkor kiemelte: az egészségpénztári hozamok marketingcélú összehasonlítását a nyugdíjpénztáriakéval szakmailag hibásnak és etikátlannak tartja.

Az üzletet az alapvetően nyugdíjpénztárakban (magán és önkéntes) látó pénzügyi csoportok számára lehet, hogy elhanyagolható a "csak" 47 milliárd forintot kitevő önkéntes pénztári vagyon, de egy pénztártag máshogyan gondolkozik - véli Lukács. A 47 milliárdos vagyon 840 ezer pénztártagot feltételezve fejenként 56 ezer forintos vagyont jelent, és egyáltalán nem mindegy, hogy az azon elért hozam mínusz vagy plusz öt százalék. Ez egy 56 ezer forintos megtakarítás esetén 5-6 ezer forint különbséget is jelenthet. Hozzátette, hogy törvényi szabályozás hiányában sem akadályozza meg semmi a vezető pozícióban lévő pénztárakat, hogy a Patikához hasonlóan kimutassák, mekkora hozamot értek el tavaly.

HOZZÁSZÓLÁSOK