A HGY szerint a sürgősségi gyógyszerellátás jelenleg működő rendszere nem szolgálja sem a lakosság, sem pedig a gyógyszerészek érdekeit, mert ad hoc módon, a területi eloszlást tekintve egyenetlenül működik, és a finanszírozása is aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra. Emiatt a szervezet a lakosság érdekeit figyelembe véve, a feladat - szervezet-finanszírozás kérdései felől közelítve, két különböző - területi és szolgáltatási alapú - javaslatot dolgozott ki.

Mivel az ügyelet finanszírozását a gyógyszertárnak kell biztosítania, a legtöbb településen és járásban nem egy gyógyszertár vállalja az ügyeleti szolgálatot, hanem váltásban több. A nagyobb városokra, megyeszékhelyek többségében akár tíznél több gyógyszertár tart ügyeletet. Ez a lakosság számára kényelmetlenséget okozhat, hiszen sokszor nehezen követhető, hogy melyik gyógyszertárban kaphatják meg ügyeleti időben a szükséges gyógyszereket.

A szervezet javasolja, hogy a gyógyszergazdaságossági törvénybe kerüljön be a sürgősségi gyógyszerellátás pontos meghatározása, azt pedig rendeleti szinten határozzák meg, hogy mikor, hol és milyen formában kell biztosítani, és milyen szabályok szerint válasszák ki azokat a gyógyszertárakat, amelyek ezt a szolgáltatást ellátják. A gyógyszertár kijelölésekor figyelembe kell venni az ellátandó terület lakosságszámát és méretét, a gyógyszertárak számát, valamint a térségben működő sürgősségi orvosi ellátást is. A sürgősségi gyógyszerellátó rendszer kidolgozása során arra kell törekedni, hogy az egyszerre legyen kiszámítható, átlátható és jól tervezhető a lakosság, a gyógyszertárak és az állam számára egyaránt.

A HGYSZ véleménye szerint a sürgősségi gyógyszerellátás megoldható legfeljebb 120 gyógyszertár bevonásával, melyből 8-10 gyógyszertár Budapesten lát el ügyeleti szolgáltatást, míg 100-110 a vidéki településeken érhető el. Az ügyeletes gyógyszertárak a kijelölt ügyeleti központban működnek. Az ügyeleti körzeteket úgy javasolt meghatározni, hogy olyan területet és lakosságszámot fednek le, amelyet egy gyógyszertár el tud látni. Ezt figyelembe véve a leghatékonyabb és legmegfelelőbb területi felosztást a járási rendszer alapján lehet meghatározni.