A Magyar Nemzeti Bank új vezetése veszélyezteti a bank függetlenségét és aláássa a stáb morális tartását, ám a változtatások nem fogják meghozni azt az eredményt, amit várnak tőle, azaz nem lesznek képesek talpra állítani a lehervadt magyar gazdaságot - mondták el a bankban dolgozó közgazdászok a Financial Times (FT) tudósítójának. Az MNB volt az utolsó független intézmény, amelyet Orbán Viktor Fidesz pártja nem vont a befolyása alá, ám meglepő gyorsasággal hozzáláttak az jegybank feletti kontroll kiépítéséhez azt követően, hogy Matolcsy György volt gazdasági miniszter lett az intézmény elnöke - emlékeztet az FT.

Matolcsy két héttel ezelőtti kinevezésekor új érát ígért a kormány és az MNB együttműködésében, majd az azóta eltelt időt arra használta fel, hogy saját kezűleg kiválogatott emberekkel vegye körül magát, akik átvették a két korábban kinevezett MNB-elnökhelyettes szinte minden fontos hatáskörét. Emellett kirúgott három vezető menedzsert, és egy továbbit lefokozott. Ezzel el is érte, hogy sok régóta a bankban dolgozó alkalmazott rettegésben éljen.

Orbán forradalma

Ez Orbán forradalmának vége; a központi bank volt az államszervezet utolsó pillére, amit még nem hajtott uralma alá - jelentette ki egy neve elhallgatását kérő banktisztviselő. Egy másik banki alkalmazott arról beszélt, hogy bár készültek a Matolcsy kinevezését követő változásokra, ám az átalakítások gyorsasága és kicsinyessége meglepte őket. A cikk szerint az őrült tempójú átalakítások nyomán a félelem légköre uralkodik a stábban.

Az egész a kicsinyességről szól, a gyerekes uralkodási, ellenőrzési vágyról és bosszúról - mondta egyikük. Az új vezetés nem tiszteli ennek az intézménynek a kultúráját, az értékeit - állítja egy másik banki dolgozó. A teljesítménnyel szerezhető elismerés kultúráját kivégezték, amikor kulcsembereket rúgtak ki, köztük a kutatási osztály vezetőjét, aki a Massachusets Institute of Technologyn szerzett PhD fokozatot, és akinek nem voltak politikai nexusai.

Menekülnek

A három tisztviselő, akikkel az FT beszélt, megerősítette, hogy a stáb sok tagja új munkát keres, így próbál menekülni az általános bizonytalanságtól. Sokan az uniós intézményekben, mások az Európai Központi Banknál vagy a Nemzetközi Valutaalapnál igyekeznek elhelyezkedni. Távozásukkal elpusztul az MNB lelke - ráadásul úgy tűnik, semmi értelme a jegybank forradalmi átalakításának a cikk szerint.

Várakozások szerint az új vezetőség folytatni fogja az elődje által megkezdett kamatcsökkentést - amelyet már akkor is a monetáris tanács kormányparti többsége erőltetett keresztül - és olyan intézkedéseket vezet be, amelyektől azt várja, hogy élénkítsék a hitelezést, különösen a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások forráshoz jutását. Csakhogy a forint idén öt százalékkal gyengült, részben éppen a kamatcsökkentések miatt - figyelmeztetnek elemzők.

Kár a gőzért

A kereskedelmi bankok hitelezésének serkentése azonban valószínűleg hiábavaló próbálkozás lesz - mondják a bank szakértői. Ezek a pénzintézetek azért fagyasztották le hitelnyújtásukat, mert az üzleti környezet bizonytalan és a bankokat terhelő adók túlságosan magasak - érvel egyikük. A kormány lazább monetáris politikáját egyelőre nem büntették a piacok, de a nemzetközi piaci hangulat legkisebb megingása azonnal érezhető lesz Magyarországon.

Az MNB nem válaszolt az FT megkeresésére, hogy kommentálja az elhangzottakat.