A pénztár véleménye szerint a megnyugtató eljárás a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe történő átemelése lett volna, hiszen a magán-nyugdíjpénztári intézmények a nyugdíjjárulékok 100 százalékának társadalombiztosítási (tb) rendszerbe történő átirányítása után kiüresedtek, és gyakorlatilag egyfajta önkéntes nyugdíjpénztárként működtek tovább. Emiatt a speciális törvényi keretrendszer, intézmények, illetve ennek ellenőrzési funkciói indokolatlanok és többletterheket róttak és rónak mind a pénztártagokra, mind az adófizetőkre.

Nehéz ügy a tagdíjfizetési szabály

Az új szabályozás szerint amennyiben a pénztártagok 70 százaléka nem fizet tagdíjat, a pénztár végelszámolásra kötelezett. A Horizont szerint ez igen erős korlát, hiszen egyik önkéntes pénztári szektorban sem közelíti meg ezt az értéket a tagdíjfizetők aránya, ugyanis a tagok akkor és annyit takarítanak meg, amikor és amennyit képesek. Ha anyagi helyzetük rosszabbra fordul, abbahagyják, majd újraindítják a tagdíj befizetést, amivel saját megtakarításukat növelhetik.

Az eredeti törvényszöveghez képest azonban a módosítások két ponton könnyítik a küszöb elérését. Részben a visszamenőleges hatályt eltörölték, így a pénztáraknak és pénztártagoknak három hónapjuk van a felkészülésre, részben megteremtődött a tb-be való visszalépés lehetősége, ami módot nyújt arra, hogy a fizetni nem kívánó pénztártagokat visszairányítsuk az állami nyugdíjrendszerbe.

Kitart a Horizont

A Horizont elkötelezett a pénztár további működtetése mellett, erre ösztönzik pénztártagjai is, akik egy kérdőívre válaszolva 95 százalékban úgy nyilatkoztak, hogy ragaszkodnak eddigi megtakarításaikhoz.

A pénztár várhatóan a december 30-ra kiírt közgyűlésén dönt az egységes tagdíj mértékéről és a befizetés szabályairól. A jövőben is vegyes modell szerint működik: a tagdíj mellett a pénztár a tagoktól, illetve egyéb adományozóktól érkező támogatásokból fedezi kiadásait. Erre azért van szükség, mert jogszabály indokolatlanul alacsony (2,5 százalék) mértéket szabott meg a tagdíjakból történő működési elvonásra. A számítások szerint ugyanis 15-17 ezer forintt tagdíjat kellene előírni havonta ahhoz, hogy ennek a 2,5 százalékából elérjék a havi 400 forint körüli egy főre eső működési kiadást.