Az ipari termelés márciusban 4,6 százalékkal csökkent , munkanaphatástól megtisztítva a visszaesés 2,4 százalék volt, az előző hónaphoz képest pedig 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az ipari termelés visszaesést elsősorban a járműgyártás csökkenő termelése okozza, amit átmeneti tényező lehet - kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Ugyanis két, hazánkban gyártott meghatározó modell az év első hónapjaiban ráncfelvarráson esett keresztül, így az érintett két hazai autógyár termelése átmenetileg visszafogott, de amint a frissített modellek elérhetőek lesznek, az ipari termelés - és a megrendelések - meredeken gyorsulhatnak.

Az ipar év elején megfigyelt gyenge teljesítményét a konjunktúramutatók sem tükrözik. A kilátások, az ipari bizalom és a rendelésállományok továbbra is biztatóak, ezért a következő hónapokban jelentősebb élénkülés jöhet, amit a beszerzési menedzserindex alakulása is alátámaszt. Az ipari termelést az élénkülő belső kereslet mellett az európai autóeladások felfutása, valamint egyes ágazatokban a kapacitások felfutása is húzhatja, így idén 5 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos növekedés után.

Mivel előzetes adatokról van szó, ezért nehéz pontosan megmondani, mi okozta a visszaesést, de valószínűleg a feldolgozóipar, azon belül is a járműgyártás és az exportra történő termelés növekedésének lassulása is szerepet játszhatott a gyenge márciusi eredményben - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A magas bázis is szerepet játszott a csökkenésben.

Ha az elmúlt tizenkét hónapban havi összevetésben nézzük az ipar teljesítményét, akkor az is látható, hogy mindössze három hónapban került pluszba az ipar az előző hónaphoz viszonyítva. Ráadásul tavaly november óta az előző hónaphoz képest minden hónapban csökkenést könyvelhetett el az ágazat - fogalmazott Németh.

A pénteken megjelent külkeradatok pedig arra utalnak, hogy márciusban lassult az exportra történő termelés, Magyarország külpiacainak a felvevőképessége romolhatott, ezek pedig szintén szerepet játszottak az ipar gyengélkedésében. Németh szerint a gyenge évkezdés miatt az idei évben 3-4 százalékos ipari bővülésre lehet kilátás, ami lényegében a fele a tavalyi tempónak.

Az ipari termelés csökkenése azért is meglepő, mert a beszerzési menedzserindexek az első negyedévben stabilan 50 pont felett maradtak, ami egyértelműen arra utalt, hogy folytatódhat idén az ipari termelés stabil növekedése. A márciusi megingás ellenére arra a következő hónapokban stabilizálódhat az ipari termelés dinamikája és az év egészében 3 százalékkal nőhet a kibocsátás - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az ipari termeléssel együtt a külkermérleg egyenlege is elmaradt a várakozásoktól, 966 millió euró szufficitet jelentett a KSH. A részletek még nem ismertek, azonban nagy bizonyossággal a vártnál jelentősen gyengébb ipari adatok húzták magukkal lefelé az egyenleget. Összességében, a márciusban látott közel 1 milliárd eurós külkereskedelmi többlet jelenetősnek tekinthető és az idei év egészében is masszív maradhat. Az év egészében elérheti a 8 milliárd eurót a szufficit.