A 2015. április havi index 4,4 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (55,4), és a múlt decemberihez hasonló ütemű bővülést jelez - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; az ápriliseké 51,9). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ez alatti, 51,4 pont volt. Az idei érték a legalacsonyabb áprilisi érték 2012 óta.

A részmutatók közül a termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mutatott, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi újból csökkenést jelez. Értéke jócskán csökkent márciushoz képest, és a legalacsonyabb áprilisi 2009 óta.

A beszerzési áraknál az árak csökkenési üteme abbamaradt, és enyhe növekedésbe váltott a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap után csökkenés után ismét növekednek.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, de egy havi szűkülés után negyedszer jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél eltérő a folyamat. Az index értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont felett maradt. Így 2013 óta az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már negyedik hónapja.