Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Buksza évek óta rendszeresen rákérdez a jegybanknál, hogy napirendre került-e esetleg az ötszáz forintos bankjegy érmére történő leváltása. Most is ez történt, de a jegybank ezúttal is közölte, nem tervez ilyen lépést.

"Az MNB ezúttal is megerősíti, hogy a tervek szerint 2018-ban befejeződő bankjegycsere a jelenlegi bankjegysorozat címleteit érinti és a készpénzforgalmi igényeket figyelembe véve nem tervez változtatást sem a forgalmi bankjegy- sem a forgalmi érme sorozat címletösszetételében" - közölte a jegybank.

A bankjegycsere ütemezéséről, a címletek sorrendjéről, az új bankjegyek bevezetéséről a jegybank a régi bankjegyek felhasználása, a készpénzigény bővülése  a bankjegyek elhasználódása alapján dönt.

Az ötszázasok esetleges érmére váltásáról a A Buksza szigorúan saját feltételezése miatt érdeklődik évről évre a jegybanknál. A folyamatban lévő a tervek szerint 2018-ban befejeződő bankjegycserének az egyik utolsó tagja az ötszázas, a feltevés alapj pedig az, hogy azért hagyták a végére az ötszázas, hogy szükség esetén - ha addig a készpénzfizetési folyamatok indokolják - akkor könnyebben lehessen dönteni az érmére váltásról. Ez a hipotetikus feltevés azonban megdől a jegybank tájékoztatása szerint, ugyanis továbbra is bankjegyben gondolkodnak.

Az érmék közül az egy- és kétfforintost már korábban kivezették, de az ötforintos egyelőre marad mivel van rá igény a készpénzforgalomban. (Erről és az érmegyártás költségeiről itt olvashat.)

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.