Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről. Március végén a hiány 198,1 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 125,8 milliárd forinttal szemben. A márciusi deficit 378,5 milliárd forintra nőtt a tavalyi 140,8 milliárdról. Az NGM szerint az áfavisszatérítések csaknem 200 milliárd forinttal növelték az államháztartás hiányát márciusban, de az éves (2,4 százalékos GDP-arányos) hiánycél teljesítése nincs veszélyben- írja az MTI.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését a külkereskedelmi termékforgalom márciusi alakulásáról. Februárban az export euróban számolt értéke 5,5, az importé 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 86 millió euróval csökkent, és 881 millió eurót tett ki.

Szerdán adja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövidített jegyzőkönyvét az április 25-i kamatdöntő ülésről. Ekkor a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott. Az indoklásban kifejtették, a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás növekedésével fokozatosan megszűnnek. Az előrejelzési időszakban az infláció fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt.

Ugyancsak szerdán közli a KSH adatait az infláció áprilisi alakulásáról. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, a februári 2,9 százalékos éves összevetésű inflációt követően. Elemzők szerint az év hátralévő részében az infláció átmenetileg meghaladhatja a 3 százalékot, éves átlagban pedig 2,5 százalék körüli értékre számítanak.

Szerdán a KSH a kereskedelmi szálláshelyek márciusi forgalmáról is publikál adatokat. Februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,8, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma ezzel 6,5 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

Csütörtökön teszi közzé a statisztikai hivatal a mezőgazdasági termelői árak és az építőipari termelés márciusi adatait. Februárban enyhült a mezőgazdasági termelői árak hetedik hónapja tartó csökkenése, az átlagos árszint 2,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban a januári 3,2 százalékos visszaesés után. Az építőipar termelése februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a januári - szintén alacsony bázisra támaszkodó - 18,5 százalékos növekedés után. Elemzők szerint az év további hónapjaiban is folytatódhat az építőipari termelés emelkedése.

Pénteken közli a KSH második becslését az ipari termelés márciusi teljesítményéről. Az első becslés alapján az ipari termelés 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, naptárhatástól megtisztítva a termelés 9,4 százalékkal nőtt. Az első negyedévben 7,5 százalékkal nagyobb volt az ipar kibocsátása, mint az előző év azonos időszakában. Szakértők szerint jelentősen felgyorsult az ipar teljesítménye a februári megingás után, a termelés növekedési üteme ismét felülmúlta a várakozásokat.