Lejárt az a kéthetes határidő, amelyet a Bankszövetség vállalt arra, hogy kidolgozza és a kormány elé terjeszti a devizahitelesek problémáinak kezeléséről szóló, a végtörlesztésen túlmutató javaslatcsomagot.

A Magyar Bankszövetség elnöksége pénteken el is küldte a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részére - áll a bankszövetségi közleményben. A kiadott dokumentum szerint "a javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos
megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. A javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, így a Bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak
együttesen tekinti kezelhetőnek".

A közlemény leszögezi: a szövetség kibővített elnökségi ülése úgy határozott, hogy mindaddig, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja, a Bankszövetség nem ad tájékoztatást a javaslatcsomag részleteiről.

Az IMF-fel megkötendő új típusú megállapodás csütörtöki beharangozója kapcsán a Napi Gazdaság Online által megkérdezett elemzők úgy vélték, hogy a Bankszövetséggel kötendő megállapodás is feltétele lehet annak, hogy a Valutaalap megegyezzen Magyarországgal - praktikusan ez azt jelenti, hogy a végtörlesztés kiterjesztéséről szó sem lehet.

A Magyar Nemzet értesülései szerint kedvezményes árfolyamrögzítéssel folytatódhat az adósmentés. A napilap úgy tudja: bankszövetségi javaslat arról szól, hogy az augusztus 12-én életbe lépett 180 (CHF), 250 (EUR) illetve 2 (JPY) forintos árfolyamrögzítésnek megfelelően forint alapú gyűjtőszámlán halmozódna az ügyfelek piaci és a rögzített árfolyam közötti tartozása 2014 végéig az új megoldás szerint is. Az újdonság azonban az, hogy a felhalmozódó tartozás egy részét nem az ügyfélnek kellene ezt követően törlesztenie, hanem a bank átvállalná. Hogy mekkora hányadot jelent ez, a cikkből nem derül ki, annyi biztos, hogy a megoldás révén az ügyfelek törlesztőrészletei nem nőnének meg 2014 után olyan mértékben, mint a jelenleg érvényes árfolyamrögzítéses konstrukcióban. Sőt arról is szó van, hogy a gyűjtőszámlás tartozásra nem számolnának fel kamatot a bankok.