Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több lábon álló erős fogyasztásbővülés húzza a magyar gazdaságot - mondta Várhegyi Éva a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, az intézet legújabb prognózisát bemutatva. A fogyasztást húzza ugyanis az erős reálbérnövekedés, devizahitelezés kivezetése miatti lakossági megtakarítás, a hitelezés részleges beindulása, a bankszektor terheinek és az szja csökkentése, valamint az alacsony kamatszint. A rossz hír az, hogy tartós gazdasági felemelkedést csak a beruházások növekedése hozhat, a fogyasztás bővülése erre nem képes - fogalmazott Várhegyi. Márpedig idén a beruházások idén 10 százalékkal eshetnek vissza, majd jövőre 10 százalék plusz következhet.

A gyenge évkezdés után a második félévben élénkülhet a magyar gazdaság. A prognózis szerint az idei 2,2 százalék után 2017-ben 3 százalékkal nőhet a magyar GDP - az utóbbi nagyban köszönhető az uniós források újbóli beindulásának. Az infláció 0,3, illetve 2,1 százalék lehet, míg a reálkeresetek várhatóan 2016 egészében 7,7 százalékkal, majd jövőre 3,5 százalékkal bővülhetnek.

A kutatók szerint idén akár a GDP 1,8 százalékára is csökkenhet az államháztartás hiánya, ilyen alacsony szintre azonban nincs szüksége a magyar gazdaságnak, mivel emiatt például a humán szférából komoly források hiányoznak.

Várhatóan marad a kiengedő jellegű költségvetési politika, egyrészt jövőre a választások előtt leszünk, másrészt pedig van mozgástere a kormányzatnak - fogalmazott Várhegyi. Az MNB jövőre várhatóan folytatja a monetáris lazítást, a kamat tartása mellett más módszerekkel próbál pénzt pumpálni a gazdaságba, valamint tereli azt át a saját mérlegéből az államhoz és a hitelpiacra a bankok pénzét 2016-ben. Kérdés azonban, hogy a vállalatok milyen mértékben akarnak beruházni.

Prognózis (éves változás, százalék)
Megnevezés20162017
GDP2,23,0
Háztartások fogyasztása4,33,1
Reálkereset7,73,5
Munkanélküliség (százalék)5,34,4
Kivitel3,06,0
Behozatal1,57,0
Külkeregyenleg (milliárd euró)10,19,9
Államadósság (GDP százalékában)74,073,1
Infláció0,32,1
Nominális GDP (milliád Ft)35 35937 400
Forrás: Pénzügykutató Zrt.

A magyar gazdaság gyenge versenyképessége akadályozza a felzárkózást. Ráadásul mindezt a munkaerő szűkössége és drágulása is veszélyezteti. Tőkeoldalon a magánberuházások gyatrák, a működőtőke-beáramlás egyenlege pedig negatív - fogalmazott meg komor jóslatot Várhegyi. A gazdaságpolitika továbbra is vegzálja a magánszektort - egyelőre csak a bankszektor került ki ebből a körből. Van rá tér és kívánatos is volna a forint erősödése - tette hozzá a Pénzügykutató szakértője.

A büdzsé tervezetthez képesti alacsony, csaknem eltűnt hiánya legalább akkora probléma, mintha az a terv duplája lenne - kommentálta a szeptemberi államháztartási adatokat Neményi Judit, a Pénzügykutató kutatója.

Nagyon rossz időszak vár a magyarországi kkv-kra. Amúgy is gyenge a termelékenységük: a külföldi tulajdonú cégek termelékenysége kétszer akkora, mint a magyar kézben lévőké. Emiatt az éles bérversenyben nem lesznek eredményesek - állapította meg Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa. Úgy látja, hogy legalább két számjegyű járulékcsökkentés kellene a helyzet érdemi javítása érdekében - erre azonba nem látszik kormányzati akarat. Összességében az várható, hogy csak szóban kapnak majd segítséget a kkv-k - véli a kutató.