A következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme, így az év egészében valamivel 4,5 százalék feletti növekedésre lehet számítani, amit jövőre hasonló mértékű bővülés követhet - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A háztartások ugyanakkor nem csak a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő és szórakozás, valamint az egyéb szolgáltatások területén is jelentős bővülés várható - jelezte.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is arra számít, hogy 2017-ben a kiskereskedelmi forgalom 4,5-5 százalék között növekedhet, jövőre pedig hasonló maradhat a tempó - írja az MTI.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az év második negyedéve óta tartó dinamikus kiskereskedelmi bővülés jelzi, hogy a munkaerőpiacon kialakult kedvező folyamatok - a rekordalacsony munkanélküliség és a kétszámjegyű bérnövekedés - érdemben hozzájárultak a háztartások vásárlási hajlandóságának növekedéséhez. Az adatok nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban jelentek meg, hanem átgyűrűztek a teljes fogyasztásba is, amit a harmadik negyedéves részletes GDP adat is mutat - tette hozzá.