Németország a legfontosabb nyugati partnerünk, és a két ország között számos olyan kérdés van, amit meg kell tárgyalni. Sok az azonos megközelítés, de különbségek is vannak. És lényegében a nemzetközi politikának, gazdaságnak a drámai változása maga is alakítja a kétoldalú megbeszéléseknek a napirendjét - mondta Angela Merkel közelgő látogatásával kapcsolatban Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Szóba kerülhetnek a német cégeket is sújtó különadók, de hozzá kell tenni, hogy a német cégek nagyon sok kiváltságot is kapnak, és német részről ha megnézzük a statisztikai adatokat, Magyarország nagyon vonzó telephelynek, termelési telephelynek minősül. Német részről 20 milliárd eurót fektettek be, ez a német közvetlen beruházásoknak az értéke, de ebből 11 milliárd az a nyereség, amit nem vittek ki az országból, hanem újra befektettek. Ez önmagában igazolja azt, hogy Magyarországot egy pozitív telephelynek tartják. Kiss felhívta a figyelmet arra is, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-es értékelése szerint is javult Magyarországnak a megítélése a német vállalkozók részéről.

Arra a kérdésre, hogy a németeknek van-e beleszólása az amerikai-orosz vitába, illetve tudja-e befolyásolni bizonyos ügyekben a magyar kormányzatot, a Corvinus tanára azt mondta: ennek a lehetősége megvan, annál is inkább, mert a magyar kormány kijelentette, hogy a német külpolitikát tekinti referenciának a magyar külpolitikai lépések esetében. Márpedig Merkel tanácsát hasznos lehet meghallgatni.

Oroszország kérdésében Magyarország azt az álláspontot foglalja el, ami Németországé. A szankciókat betartja, de az intézkedések nem arra szolgálnak, hogy Oroszországot térdre kényszerítsék, hanem arra, hogy a nemzetközi jog megsértésére választ adjanak.