Az Országgyűlés által 2013. június 3-án elfogadott törvénymódosítás 2013. július 1-től hatósági árassá tette a lakossági vezetékes PB-gáz szolgáltatást, a 11,5 kilogrammos palackos PB-gázt és a tartályos PB-gázt.  A díjcsökkentés a lakossági felhasználókon túl a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz esetében a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.

A földgázellátásról szóló törvény módosításával a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységi körébe rendelt a jogalkotó egyes PB-gázzal kapcsolatos hatósági feladatokat. Mivel ez a terület korábban nem tartozott hatósági árszabályozás körébe, így az árak kereskedőnként eltérnek. Ennek figyelembevételével, annak érdekében, hogy a tízszázalékos rezsicsökkentés ténylegesen minden fogyasztó számára megvalósulhasson, a törvény sem országosan egységes hatósági árat határoz meg, hanem az egyes szolgáltatók, forgalmazók, kiskereskedők 2012. december 1-én alkalmazott áraihoz képest írja elő a tíz százalékos árcsökkentést. Azért, hogy a piacra 2012. december 1-je után belépő PB-ipari szereplők áraiban is érvényesüljön a rezsicsökkentés hatása, számukra a korábbi iparági szereplők árainak átlaga szolgál bázisárként. Ezeknek az átlagáraknak a meghatározásához a szolgáltatók és forgalmazók a törvény kihirdetését követő 15. napig kötelesek a hivatalnak adatot szolgáltatni a 2012. december 1-jei áraikról. A MEKH az ebből számított átlagárakat közzéteszi honlapján. Az új iparági szereplők számára ez az adatszolgáltatás képezi a 10 százalékos díjcsökkentés alapját - a törvény által meghatározott hatósági áraktól eltérni csak lefelé lehet.

A vezetékes PB-gáz szolgáltatás, a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz és a tartályos PB-gáz hatósági árassá tétele a kormány 2013. január 1-jei rezsicsökkentése nyomán merült fel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által működtetett zöld számon sokan érdeklődtek a január 1-jei rezsicsökkentéssel nem érintett termékek, szolgáltatások területén várható változások után, többen jelezték, hogy a PB-gázt használók nem élvezik a rezsicsökkentés előnyeit - közölte a MEKH.