Júliusban az üzleti szférán belül a kereskedelmi és szolgáltató cégek a júniusinál kissé optimistábbak lettek, az építőipari bizalmi index viszont az előző havi fellángolás után visszaesett a májusi szintre. Az építőipar kivételével továbbra is minden ágazatban valamivel több a javulásra, mint a romlásra számító

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban kissé gyengült, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltató cégeknél erősödött - állapították meg a GKI kutatói.

Az áremelési szándék az iparban kisebb lett. Az építőiparban és a szolgáltató szektorban az áremelésre és -csökkenésre számító cégek aránya szinte megegyezik. A kereskedelemben több az áremelésre, mint csökkentésre készülő cég, de arányuk nem változott júniushoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi erőteljes csökkenést követően kissé javult.

A fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött, míg a munkanélküliségtől való félelme kissé csökkent a hónapban.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét jobbnak, míg várható megtakarítási képességüket kissé rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit markánsan romlónak, a következő egy évre vonatkozót kissé javulónak érzékelte.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2015. II.III.IV.V.VI.VII.
Üzleti bizalom3,54,24,93,75,15,0
Fogyasztói bizalom-22,4-25,8-25,0-22,6-27,0-26,0
Konjunktúra-3,2-3,6-2,9-3,1-3,2-3,1
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt