Nagy Márton erről a Magyar Hírlap pénteki számában közölt interjúban beszélt. Kifejtette: a növekedési hitelprogramon kívüli hitelezés gyenge, "ha a jegybank holnap visszavonná ezt a programot, a hitelpiac összecsuklana", ezért fokozatosan lehet kivezetni. Figyelni kell a bankok vállalásainak teljesülését, az nhp-n kívüli hitelezés alakulását.

Hozzátette: ha pozitív fejleményeket látnak, fokozatosan kilépve csökkentik a bankok jegybanktól való függőségét. Az igazgató a jövő év elejétől valószínűnek tartja a jegybanki program feltételeinek szigorítását vagy a rendelkezésre álló összeg mérséklését.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a jegybank évi 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővüléssel lenne elégedett, amely bankrendszeri szinten 2015 és 2017 között évente 430-450 milliárd forintos állománynövekményt jelent a jelenlegi 6300 milliárd forinthoz képest.

A bankok kilencven százaléka jelezte, hogy szeretné kibővíteni a hitelezését, főleg a kis- és középvállalkozások (kkv) szektorában - mondta Nagy Márton, ezt már az állami hírtévében.  Hozzátette: valójában ez egy hiányzó láncszem, mivel a kormány - betartva az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást - elkezdte csökkenteni a bankadót; majd mindenki elmondta, hogy jó lenne, ha a bankok ennek fejében hiteleznének.

Az ügyvezető örömét fejezte ki, hogy a bankok ezt önként vállalták, és elkötelezettek a hitelezés növelése mellett.
Reményeik szerint a bankok be fogják tartani vállalásukat, a jegybank ezt nézni fogja - jelezte.