Frissen kinevezett jegybankelnökök első reakcióit nagy figyelem szokta követni, ezért nem mindegy, hogy mit és hogy mondanak. Elemzők szerint Matolcsy György csütörtöki válasza egy képviselői kérdésre a devizatartalékok felhasználásának lehetőségéről annyira a jegybanki ortodoxiába illett, hogy már majdnem az egyik első ilyen megnyilvánulásnak tekinthető. Általános a vélekedés a szakértők között, hogy ha Matolcsy lesz az új MNB-elnök, első jegybanki intézkedései nagyon óvatosak lesznek, és tudatosan próbálják majd a negatív piaci várakozásokat gyengíteni. Később viszont jöhet a piac "tesztelése", hogy kiderüljön az új grémium számára, meddig mehetnek el ötletgazdag terveikkel.

Ha nem tudnám ki mondta, azt gondolnám, hogy egy klasszikus jegybanki válasz volt - kommentált Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. Szerinte a miniszter már tudatosan készül a szerepcserére, és most igyekszik jó benyomást kelteni, hogy a vele kapcsolatos negatív sztereotípiákat leépítse. Török szerint ez akár jól is elsülhet, ugyanis ha nem lép valami meghökkentőt a jegybank a következő időszakban, akkor azt értékelni fogják az egyébként a monetáris függetlenséget érzékenyen kezelő befektetők.

Támaszt adhat a forintnak

Török Bálint arra számít, hogy ebben az esetben forinterősödés, és hozamsüllyedés is kezdetét veheti, ami ha elég látványos lesz, akkor viszont az MNB új vezetése inkább leteszteli a piac tűrőképességét. Vagyis egy második fázisban jöhetnek majd meghökkentő bejelentések. A két fázis kapcsolatából majd hosszabbtávon beáll az az egyensúly, ami a piac számára is kiszámíthatóságot jelenthet, és a jegybank számára is kellő mozgástérbővülést idézhet elő. Ebben viszont lesz komoly szerepe a piaci reakcióknak és azok fogadtatásának.

Két dolog miatt is érdeke lehet most Matolcsynak, hogy óvatosan fogalmazzon - mondja Horváth Ákos, az Equilor elemzője. Szerinte a csütörtökön gyengülésnek indult forintot akarta így szóbeli támogatással erősíteni, ugyanis az az utóbbi hetek kormányzati megnyilvánulásaiból egyértelműen kiderült, hogy a választások közeledtével nem szeretnék, ha a forint tartósan gyengülő pályára kerülne. Másfelől a piacon - hírügynökségi értesülések alapján - az terjedt el, hogy a sikeres devizakötvény-kibocsátáson felbuzdulva az ÁKK pár hét múlva előrukkolhat egy újabb kibocsátással, akár euróban, akár dollárban. A költségek terén bár a hozamokat így nem lehet befolyásolni, Horváth szerint az árfolyam támogatásával lehet a devizaadósság forintértékét javítani. Az elemző arra számít, hogy lesz még sok ilyen próbálkozás a forint "lejjebb beszélésére".

Korábban nem volt ilyen óvatos

Azt sugallja a megfogalmazás, hogy Matolcsy Györgyöt fogja holnap jegybankelnök-jelöltként megnevezni Orbán Viktor, ugyanis a miniszter visszafogott hangvétele a befektetők megnyugtatását szolgálhatja - véli Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője. Matolcsy korábban nem volt ilyen óvatos, amikor a devizatartalékokról beszélt, és az akkor jellemzően pánikot is tudott kelteni a piacokon. Árokszállási szerint most a piac megvárja az új elnök első lépéseit, első kamatdöntéseit, addig valószínűleg nem lesz heves reakció, ugyanakkor tartós forinterősödésre sem érdemes most senkinek berendezkednie.

Az elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány a múltban többször jelét adta, mennyire nem tartja kívánatosnak a gyenge forintot, hiszen a piac negatív reakcióira mindig megnyugtató szavakat használtak. Árokszállási egyébként arra számít, hogy még ha Matolcsy is lesz az új jegybankelnök, nagyon drasztikus politikai változást, legalábbis mandátumának az elején nem fog kipróbálni. Enyhébb újítások ugyanakkor lehetnek, ráadásul ezek magukban hordozzák a kockázatot, hogy nem fognak jól elsülni, vagy hogy a piac nem értékeli majd pozitívan, de nagy borulásra így sem számít az elemző.