Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány jelentős mértékben átszabta az idei költségvetést - ez derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározatból. Az önkormányzatok idei 703,6 milliárd forintos költségvetési támogatásából 28,7 milliárd forintot vont el a kabinet. A pénzből 20 milliárd forintot a közoktatás fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) idei működési kiadásaira fordíthatja - olvasható a határozatban.

Valójában nem csak a szigorúan vett jövőbeni a működési kiadásokra kellhet a pénz a közismerten alulfinanszírozott KLIK-nél, hanem - legalábbis részben - az elmúlt hónapokban felhalmozott tartozások rendezésre lehet szükséges a pluszforrás. Ugyanis a KLIK már 3,2 milliárd forintnyi lejárt tartozás görget maga előtt, a tényleges ám még le nem járt tartozások ennek az összegnek a többszörösére is rúghatnak.

A KLIK költségvetésének megtámogatásához szükséges 20 milliárdot az önkormányzatoknak adható gyermekjóléti és közétkeztetési támogatásoktól vonja el a kormány - ami azt jelenti, hogy ezt a pénz hiába tervezték be a költségvetésre - nem költötték el az önkormányzatok erre a célra, vagy meg sem kapták. A KLIK működésért felelős emberi errőforrás tárca azt a feladatopt kapta, hogy a 20 milliárdból egyensúlyozza ki a intézményfenntartó működését, az ehhez szükséges intézkedéseket pedig december 10-ig dolgozza ki.

További 8,7 milliárdot vonnak el a helyi önkormányzatoknak járó központosított támogatásokból - ezt a pénzt viszont a rendőrség és a rendőrség belső elhárításáért felelős Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kapja meg. Az NVSZ alig 122,7 millió forintot kap a pénz java 8,6 milliárd része a rendőrséghez kerül, ahol azt bérekre fordíthatják.