Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. kormányzati üzletág igazgatójának becslése szerint a magyar egészségügyi intézményekben nagyjából 30 ezer személyi számítógépet használnak, amelyek több mint 90 százalékán Windows XP fut.

Az egészségügyben csak a szoftverek cseréje összességében több száz millió forintos kiadást jelent, de miután a számítógéppark is elavult, azokon nem futtathatók a legújabb operációs rendszerek. Így pedig már több milliárd forintra rúgó fejlesztésekre van szükség.

A Microsoft Magyarország már megkezdte az egyeztetést az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára.

Mivel az XP-vel futó számítógépek mostantól jóval kevésbé biztonságosak, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel közösen igyekszik kidolgozni a Microsoft egy olyan megoldást, amely legalább a kormányzati szerveknél jelentkező esetleges problémák esetén azonnali támogatást tud nyújtani.