Az elmúlt fél évben az egészségügyért felelős államtitkárság szakértők bevonásával széleskörű egyeztetést kezdeményezett a meddőség kezelésének problémáival kapcsolatban - az in vitro, fertilizáció egyes kérdéseit is érintve - az Egészségügyi Szakmai Kollégium, az Egészségügyi Tudományos Tanács, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségügyi Pénztár képviselőinek részvételével - írta Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában Rétvári Bence.

Megemlíti az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1037/2016. (11.9.) kormányhatározat módosításáról szóló 1341/2016(VII. S.) kormányhatározatot, amely nevesíti az EFOP-1.8.4-16 "Nemzeti egészségügyi program a gyermekek megszületéséért" című kiemelt konstrukciót. Ennek teljes keretösszege 2,5 milliárd forint, meghirdetésére várhatóan 2016 szeptemberében kerül sor.

Rétvári szerint a fejlesztés alapvető célkitűzése a meddőség megelőzése a reprodukciós zavarokban szenvedő párok kivizsgáláshoz és terápiás eljárásokhoz való hozzáférésének javítása a sikertelen terhességek okainak speciális vizsgálatával és személyre szabott kezelésével.

Rétvári kifejti, a várandósok fokozott védelmével, valamint a lakosság tájékoztatásának szélesebbé tételével évről évre folyamatosan növelni kívánják az egészségesen megszületett újszülöttek számát. Ezért a fejlesztés keretében a reprodukciós zavarok szakmai ellátásának biztosítása és fejlesztése mellett Országos Reprodukciós Módszertani Központ és Hálózatot hoznak létre, valamint széleskörű tájékoztatási tevékenységet (országos online és offline kampány kivitelezése, oktató filmek, konferenciák, találkozók szervezése) folytatnak a gyermekvállalási szándék növelése érdekében.