A rendkívüli ülést pénteken tartották, több ingatlan értékesítésére kiírt pályázatról is döntöttek zárt ajtók mögött. Az előzetes várakozások ellenére azonban végül nem értékesítették sem a Beckett's volt bérleményét, sem pedig a Szent István tér 15-öt. Az utóbbi műemlék épületben működött korábban a Vendéglátóipari Múzeum.

A vevő egy török családi vállalkozás 2014. júniusában létrehozott projektcége lett, 2,15 milliárd forintot ajánlottak a négyemeletes eklektikus bérházért.

A Váci utca 34-36. szám alatti déli Klotild-palotát (amelyet a köznyelvben gyakran Matild-palotaként emlegettek) 1899-ben építtette Klotild főhercegnő, északi ikerpárjával a Ferenciek tere és a Belváros képét meghatározó épület.

A déli Klotildot már egyszer megpróbálta eladni a belvárosi önkormányzat - emlékeztet a blog -: 2010-ben a Párisi Udvarral és a Szent István tér 15-tel egy csomagban az azóta bedőlt SCD Group egyik cégének. Az akkori üzlet azonban nem jött létre, mivel a vevő végül nem fizette ki a vételárat. (Az SCD cégek többsége ma már felszámolás alatt van - a szerk.) Idén tavasszal a Párisi Udvar, most pedig a déli Klotild kelt el, így a korábbi csomagból már csak a Szent István tér 15. maradt meg.

A Ferenciek terén a Párisi Udvarral szembeni északi Klotild Palotát jordán üzletemberek vásárolták meg, amelyben a felújítást követően megnyitották a Buddha-Bar nevű luxusszállodát. Ennek 2012-es megnyitóján részt vett többek közt Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros-érsek és Schmitt Pál korábbi államfő.

Frissítés:

Tőkeerős befektetőt kerestek

Dél után néhány perccel megszólalt a kerületi önkormányzat is. A bejelentés szerint Belváros-Lipótváros önkormányzata nemzetközi, nyílt többfordulós pályázatot írt ki a 2009 óta üres Klotild- palota önkormányzati tulajdonban lévő részére. A palota értékesítésére azért volt szükség,mert az épület sürgős renoválásra szorul, a műemléki felújítás becsült költsége meghaladja a kétmilliárd forintot. Az önkormányzat ezért tőkeerős befektetőt keresett. Ez volt a harmadik pályázat, amely végre érvényes és eredményes lett.

A pályázati útmutatót négyen vásárolták meg. A határidőn belül egy cég, az Özyer Grouphoz tartozó Melis Investment Kft. nyújtott be ajánlatot, mely 2,15 milliárd forintról szólt. A vállalatcsoport ajánlata megfelelt minden tartalmi és formai követelménynek. A szerződésben a vevőnek a vételár megfizetése mellett vállalnia kell öt éven belül a teljes felújítást. Az eladásról a képviselő testület egyhangúlag döntött.

A Céginfo.hu adatai szerint a Melis Investment Kft.-t 2014. június 24-én jegyezték be, hárommillió forint jegyzett tőkével. A cégvezető az 1988-as születésű Ömer Özyer, míg a kft. többségi tulajdonosa Süleyman Özyer, további része van még Ömer Özyernek és  Metehan Özyernek.