Másfél milliárd forintra pályázhatnak július másodikától a gyesről, gyedről visszatérők foglalkoztatását segítő GOP program pályázatai a konvergencia-régiókban (Közép-Magyarországot kivéve). Olyan mikro-, kis, és közepes vállalkozások jelentkezését várják, akik női munkavállalókat, főleg gyesről, gyedről visszatérőket foglalkoztatnának a gyermekgondozási szabadság után, esetleg  részmunkaidőben, távmunkában. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forint, a támogatás-intenzitás régiótól függően 50-70 százalék. A kisgyermekes nők foglalkoztatási aránya rendkívül alacsony Magyarországon, az eddigi programok nem okoztak mérhető elmozdulást.

Nagy a nyüzsgés, kevés az eredmény a kisgyermekes nők foglalkoztatása körül

Az intézkedés-és pályázatdömpingből úgy tűnik, a kormányzat sokat kíván tenni a gyermeket nevelő nők foglalkoztatási arányainak javításáért, ám úgy tűnik, egyelőre a célcsoport ebből igen keveset érzékel. Megismerhették ugyanakkor a Munka törvénykönyvének számukra hátrányos változásait, például a felmondási védelem meggyengülését - erről részletesen itt olvashat.

A GOP-2012-3.5.1/B pályázat támogatható céljai

a) Női munkavállalók, illetve gyes/gyedről visszatérő munkavállalók munkakörülményeit, a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését segítő eszközök beszerzése (nettó 200 ezerig)
b) Információs technológia fejlesztése, beleértve a távmunka lehetőségét is,
c) Női munkavállalók, illetve gyes/gyed-ről visszatérő munkavállalók alkalmazása,
d) Vállalati HR fejlesztés, beleértve a munkakörnek megfelelő képzést, betanítást, az atipikus foglalkoztatási formákon belül támogatható távmunka és részmunka bevezetését,
e) Tanácsadás igénybevétele, különös tekintettel az esélyegyenlőségi terv elkészítésére és érzékenyítő tréning lefolytatására.

A női foglalkoztatás helyzetének javításáért kinevezett miniszteri biztos, Szalai Piroska ugyanakkor egy ideje semmilyen új közleményt nem adott ki a nyilvánosság számára. A Napi Gazdaság Online többször is megkereste arról érdeklődve, hol tart munkájában, hányan, kik, és milyen javaslatokat nyújtottak be a nők foglalkoztatásának javítása érdekében a nyilvánosságra hozott minisztériumi e-mail címre, ám a biztost nem sikerült utolérnünk.

Dolgoznának-e részmunkában, távmunkában?

A gyerekes nők többsége korábbi felmérések alapján a távmunkát tartósan, a részmunkaidőt inkább ideiglenesen vállalná. Utóbbi az alacsony bér, kedvezőtlenebb munkahelyi pozíció és ellátások (táppénz, nyugdíj) miatt kevésbé népszerű, de segítség lehet azokban az években, amikor két teljes munkaidős szülő nehezen tudja megoldani, hogy bölcsődébe, óvodába, iskolába, programokra hordja-vigye a gyerekeket.

Bizonyos munkakörök nem, vagy nehezen tölthetőek be részmunkaidős, vagy távmunkában dolgozóval, de még a rugalmas munkaidő sem feltétlenül oldható meg például az egészségügyben, a termelésben, vagy akár az oktatásban, az ott dolgozók így kieshetnek a programból.

A kereskedelem viszont örömmel kaphat a lehetőségen, hogy támogatással foglalkoztathat részmunkaidős női dolgozókat - ezt eddig sokan támogatás nélkül is megtették. Félő viszont, hogy a mikrovállalkozások egy része, akik eddig is az adminisztrációs terhek miatt nem alkalmaztak távmunkást, részmunkaidős dolgozót, kismamát, ezt uniós pályázatból sem teszik, hiszen itt még azt is vállalniuk kell, hogy évekig megtartják a munkahelyet.

Milyen kedvezmény járhat gyesről visszatért részmunkaidős esetében?

  • A munkavállaló (heti 30 órát nem meghaladó foglalkoztatás esetében) még megkaphatja a gyest is, ha a gyermek életkora, állapota miatt egyébként jogosult rá.
  • Ha a munkavállaló új munkahelyen kezd gyed, gyes után, kiválthatja a Start Plusz kártyát, amely munkáltatóját a szociális hozzájárulási adó kedvezményére jogosítja, legfeljebb 1 éven át (teljes munkaidős foglalkoztatás esetén is)
  • A konvergencia-régiókban a GOP pályázat nyerteseként bértámogatásban (12 havi alapbér és járulékai), képzésben és tanácsadásban részesülhet a munkáltató, uniós pénzből fejlesztheti informatikai távmunka-infrastruktúráját
  • Osztott munkakör kialakítása esetén 7 százalékos kedvezmény jár a szociális hozzájárulási adóból, ha az egyik munkavállaló gyesről, gyedről jövő kismama. A szabályok azonban merevek, ami gátolja az elterjedést.

Lehetőségek informatikai és tréningcégeknek

Előnyös lehet továbbá a pályázat azoknak az informatikai és hírközlési cégeknek, akik kész technológiával támogatnák a lassan terjedő távmunkát. Munkát adhat az esélyegyenlőségi tréninget, HR fejlesztést kínáló képzőcégek, vagy a korábban kidolgozott gyes-menedzsment programokat kínáló civil szervezetek számára is. Ott pedig, ahol a cégnek kétségei voltak, képes lesz-e visszafoglalkoztatni dolgozóját, a pályázat lehetőséget teremt arra, hogy ne az elbocsátás legyen az egyetlen megoldás. Kapcsolódhatnak a programhoz korábbi TÁMOP-vagy kísérleti reintegrációs programban már részt vett szervezetek is, akiknek anyagi, technikai segítségre van szükségük.

Mire jó a gyes-menedzsment?

"Régen rossz, ha a vállalat a kismama visszatértekor kezd el először gondolkodni azon, mit kezdjen a munkavállalóval" - mondta egy májusi konferencián a számos projektben aktív Jól-lét alapítvány szakértője, Major Lívia. A szakértő szerint azok a vállalatok tudják sikeresen visszaintegrálni a gyermekvállalás után is a munkaerőt, ahol egységes vállalati politikát alakítanak ki, aminek része a tudatos tervezés, a folyamatos kapcsolattartás, a távollévő bevonása egyes szakmai programokba, képzése, a jogszabályok naprakész ismerete, és a rugalmasság is - utóbbinak nem szabad kimerülnie főnökfüggő egyéni kedvezményekben, ami ráadásul a kismama ellen fordíthatja a többi munkavállalót. A projektek és civilszervezetek e vállalati politika kialakításában segíthetnek, a munkavállalónak pedig aktívan szükséges közreműködnie.

Miért nem veszik vissza a kismamákat?

Korábban elhíresült Jakab Andor blogbejegyzése, amely durván sarkítva foglalta össze azokat a sokszor nagyon is "zsebbe vágó" érveket, amik miatt nem foglalkoztatna gyerekes nőt vagy szülést tervezőket - alacsony hatékonyság, táppénz és helyettesítési költségek, túlóraképtelenség, merev felmondási tilalmak.

Egy nagy multicég név nélkül nyilatkozó korábbi felsővezetője szerint nem mindig a pénzügyi érvek, inkább a bizalom hiánya miatt nem vesznek vissza hosszas távollét után visszatérni vágyókat. Véleménye szerint a ma gyakori átszervezések, megnőtt fluktuáció és a gyorsan elavuló tudás miatt is gyakran azzal szembesül a munkavállaló, hogy korábbi kollégái, főnökei többsége már nincs a cégnél, vagy más pozíciókat kaptak, illetve módosult a munkastílus. A visszatérőnek gyakorlatilag a nulláról kell újrakezdenie, a leendő felettes pedig szívesebben vesz föl szabályos kiválasztás során maga munkatársat, akinek ráadásul esetleg gyerekfelügyeleti gondjai sincsenek.

E hozzáállás megváltozásában segíthetnek viszont a GOP képzési, tréning moduljai, az esetleges anyagi terheket pedig a költségek uniós finanszírozása ellensúlyozhatja. Ha viszont a cégnek erősen megrendült a piaci pozíciója, félő, a támogatások ellenére sem fog új, vagy kockázatosnak tartott munkaerőt alkalmazni, a munkahelyteremtő uniós pályázatoknál szokásos leépítési tilalom mellett.