Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Ugyan január elseje óta elviekben újból igényelhető a vissza nem térítendő lakásépítési támogatás (szocpol), ám a pénzintézetek − információnk szerint − várhatóan csak március közepétől fogadják az igénylőket. Összege a gyermekek számától függően 800 ezer és 2,5 millió forint között mozog, ami − egyéb szigorú feltételek betartása mellett − csak új lakás vásárlásához és építéséhez igényelhető. Utánanéztünk néhány vidéki nagyvárosban, hogy van-e érdeklődés a korábbi években oly népszerű állami támogatás iránt.

Sopronban − bár az év első hónapját a végtörlesztés nyomán a használt lakások iránti kereslet mozgatta − volt néhány érdeklődő a szocpollal vásárolható lakóingatlanok iránt is, ám a helyi bankok konkrét időpontot az üzletág beindulására még március első napjaiban sem tudtak mondani − mondta Sághy Edit, a Tér és Forma Ingatlaniroda vezetője, aki szerint a kedvezménnyel − a szigorú feltételek miatt − csak igen szűk réteg tud majd élni, ugyanis az egy és két nevelt vagy vállalt gyermek esetén igényelhető, 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig terjedő vissza nem térítendő támogatás meglehetősen csekély összeg a lakásárakhoz és a hazai tőkeszegénységhez képest. Pedig a hazai fiatal családokra ez a jellemző családlétszám: három vagy négy gyermeket − amikor már akár 2−2,5 millió forint között lehet a szocpol mértéke − csak nagyon kevés család vállal. A városban egyébként jelenleg is épülnek lakások, bár az új projekt jóval kevesebb, mint korábban, és kisebb a lakásszámuk is. A beruházók óvatosan, lépcsőházakra lebontva, több ütemben építkeznek, hiszen többnyire nem hitelből, hanem saját forrásból fejlesztenek. A jelenlegi kínálati négyzetméterárak 280−320 ezer forint között szóródnak, a sláger a másfél szobás, 40 négyzetméteres lakóingatlan.

Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértői Iroda munkatársa szintén arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt egy-két hónapban Pécsett is a használtlakás-piac pörgött, hiszen a legtöbb vevő szerette volna kihasználni az átlagárszint alatti vásárlási lehetőséget. Így érthető, ha a legnagyobb kereslet az 5-6 milliós panelek iránt volt, és a vásárlók nemigen foglalkoztak a 30-40 százalékkal magasabb árú lakásokhoz kapcsolódó szocpol kérdésével. A szakember a kedvezménnyel kapcsolatban kifejtette: az alapvető problémát az új lakástámogatási kedvezmény rendszerében egyrészt a magas alapterületben meghatározott méltányolható lakásméretben, másrészt a kötelezően igazolt munkaviszonyban látja. A korábbi pécsi gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy 2009 előtt is nagyon sok végzős egyetemi fiatal élt − szülői segítséggel − a szocpol- és a kamattámogatás kedvezményével. Ők azok, akik még nem rendelkeznek az előírt munkaviszonnyal, de elindulva az életben és a pályán, szeretnének elköltözni a szülői háztól. Az előírt feltétel megnehezíti az önálló életkezdést, ami hozzájárulhatna ahhoz is, hogy csökkenjen a külföldet választó végzett fiatalok köre.

Debrecenben az utóbbi egy-két évben jelentősen visszaesett az új építkezések száma, de azért a korábban átadottak közül is vannak gazdára váró üres lakások a piacon. Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió munkatársa azonban tapasztalatból állítja: a végtörlesztési hajrá "lecsengésével" is inkább a használt lakások iránt van érdeklődés, mintsem az újak iránt. S ennek egyértelműen az általános pénzhiány az oka. Az egy- és kétgyerekes fiatal családok is inkább az olcsóbb panelek között válogatnak, amit még meg tudnak fizetni. Kovács szerint ha majd valóban beindítják a bankok az új szocpol- és kamattámogatás rendszerét, vélhetően csak egy szűk vevőréteg fog, illetve tud élni vele a cívis városban.

Szegeden ugyancsak gyér az érdeklődés az új konstrukció iránt, igaz, a bankok sem tüsténkednek még. Bozsó Bence, a Limit Ingatlan Iroda ügyvezetője úgy látja, várhatóan kevés első otthont teremtő tud majd a kedvezménnyel élni, mivel egyrészt kevés az új lakás és a beépíthető telek a városban, másrészt a legtöbb önálló életet kezdő fiatalnak − hacsak nincs szülői támogatás − drágák az új lakások. A négyzetméterárak 250−300 ezer forint között mozognak, és ebből nem engednek a fejlesztők, hiszen a dráguló energia és építőanyag miatt igen magas a beruházási  költség.

Nyíregyházán egyrészt az érintett kör nehéz gazdasági helyzete (munkanélküliség, saját forrás hiánya stb.), másrészt a lakásépítés stagnálása miatt szintén nem sok reményt fűznek az újonnan beindult szocpolhoz. Így az elmúlt két hónapban még csak érdeklődés sem volt iránta a vásárlók körében − fejtette ki lapunknak Görömbei István, a helyi Pátria Ingatlanközvetítő Iroda vezetője. Mint mondta, a városban főleg 2008−2009-ben épültek új lakóingatlanok − melyekből még vannak gazdára várók a piacon −, de mivel a jogszabály a lakástámogatást a 2010 után kiadott építési engedélyű lakásokra teszi igényelhetővé, így szinte nincs a piacon kedvezménnyel megvásárolható új lakóingatlan. Az eladósorban lévők új otthonok ára egyébként a városban jóval alacsonyabb, mint a fővárosban vagy a dunántúli nagyvárosokban: 220 és 240 ezer forint között szóródik négyzetmétere.