A három magyarországi mobilszolgáltatónál milliós nagyságrendű feltöltőkártyát tartanak nyilván két tucat magánszemély nevén - jelentette a Magyar Idők nemzetbiztonsági forrásra hivatkozva. A vásárlók között nagy az átfedés.

Korábbi hírek szerint 200 ezer kártyát vásároltak szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére - ezeket csak egy-egy üzenetküldésre használják, s így valódi tulajdonosuk lenyomozhatatlan. Így a terroristák is élnek ezzel a lehetőség.

A cégeknél sokan tudtak arról, hogy szaporodnak a beazonosíthatatlan kártyák, ám ezek értékesítése is növeli a vállalatok piaci részesedését, ami érdekük. Például a vezetők munkáját is részben ez alapján értékelik. Az egyik társaság ennek ellenére jelezte a rendvédelmi szerveknek a SIM-kártyák halmozódását.

A tömeges vásárlásnak az adott lendületet,amikor lehetővé vált a SIM-kártyák távoli, személyes jelenlét nélküli aktiválása. A szolgáltatók persze ellenőrzik az ilyen ügyfelek adatait is, ám néhány napba telik, amíg a válasz a Belügyminisztériumból megérkezik, ami alatt a kártyák használhatók.

A napilap értesülése szerint hamarosan változtatnak a szabályokon, hogy útját állják ennek a trükknek.