Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Nagy erővel ellenőrzik a gázórákat a gázlopások visszaszorítása érdekében a szolgáltatók, a szabálytalan vételezés évente több milliárd forintos kárt okoz a cégeknek. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (Fome) ezzel kapcsolatban nemrégiben az ellenőrzési és szakértői eljárást sérelmezte, azt állítva, hogy olyan esetekben is manipulációra utaló jelek merülhetnek fel a berendezéseken, amikor valójában nem történt csalás.

A szolgáltatók ugyanakkor állítják, a jogszabályoknak megfelelően járnak el. A Tigáz Zrt. közleménye a Fome állításait egyenesen "tévesnek" és "megtévesztőnek" nevezte, hangsúlyozva, hogy az érintett gázórákat független igazságügyi szakértő minősítheti manipuláltnak.

A szolgáltatók az ütemezett ellenőrzések mellett a fogyasztói szokások hirtelen változása alapján, illetve egyre gyakrabban lakossági és hatósági bejelentésre vizsgálják meg a gázórákat. A Tigáz hagyományos egyetemes szolgáltatási területén 40-60 ezer szabálytalan gázvételezés fordulhat elő − mondta a Napi Gazdaságnak Száraz Gábor, a társaság szóvivője. Az idei első hat hónapban 4741 esetet derítettek fel, a vállalat emellett évi 75-80 ezer célzott, illetve 150 ezer ütemezett ellenőrzést hajt végre.

Folyamatosan ellenőrzi a fogyasztói szegmenseket az E.On Hungária Zrt. is, az évek során minden fogyasztási hely sorra kerül − tudtuk meg a társaságtól. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szerelői évente az ügyfélkör mintegy tíz százalékát keresik fel a gázmérők hitelesítési cseréje miatt, emellett tízezer célzott ellenőrzést is tart a társaság, amely tavaly 650-szer szabott ki szankciót (az idei első hét hónapban pedig már közel 400-szor).

A Tigáz 150 ezer ütemezett ellenőrzést végez évente

Az ellenőrzés menetét és a kiszabható kötbér összegét jogszabályok, illetve a társaságok − energiahivatal által jóváhagyott − üzletszabályzata határozza meg. Amennyiben a szándékos visszaélés bizonyítható, de az elkövetés időtartama nem, a mérőórát manipuláló fogyasztónak 30 napra visszamenőlegesen napi 18 ezer (összesen 540 ezer) forintos kötbért kell fizetnie. Ha csak "alkalmassá tette" a berendezést ilyen beavatkozásra, a kötbér szintén 30 napra napi 13 ezer (azaz 390 ezer) forint.

A kötbér milliós nagyságrendet is elérhet, amennyiben az időszak és az ellopott gázmennyiség pontosan bizonyítható. A szolgáltatók munkatársai nem mérlegelhetnek, ha az ellenőrzés során gyanú merül fel, jegyzőkönyv felvételével a fogyasztó (vagy képviselője) jelenlétében le kell szerelniük és dobozolniuk a gázmérőt. A független igazságügyi szakértő csak több jelenség együttesen fennállása állapíthatja meg a szabálytalan vételezést.