Emiatt 2015-ben nem várható az ideihez vagy a tavalyihoz hasonló jelentős reálnyugdíj-növekedés. A 2013-as 5,2 százalékos, és az idei 2,4 százalékos emelés elvben a várt inflációval volt azonos, ám a rezsicsökkentés miatt az árak se emelkedtek, így a nyugdíjak reálértéke az elmúlt két évben 5,8 százalékkal nőtt. (Így gyakorlatilag az érintettek visszakapták a megszűnt 13. havi nyugdíj felét. - a szerk.)

A mostani inflációs becsléssel azonban 2015-ben csak a reáléréküket örzik biztosan az idősek ellátásai. Mindez - a másik oldalról - óriási megtakarítást is hoz. A nyugdíj ugyanis az államháztartás legnagyobb kiadási tételét jelenti, az összes költés több mint 19 százalékát teszi ki ez a tétel. Ami annyit jelent, hogy egy százalékponttal kisebb emelés évi 30 milliárd forint spórolást jelent a büdzsében.

Erre azért is szükség lehet, mert a jövő évi költségvetést sok dolog eleve meghatározza. Ilyen a hiánycél tartása: a kormány a konvergenciaprogramban tavasszal 2,8 százalékos GDP-arányos deficitet vállalt. Ezt segíti, hogy az elszámolás változása (az ESA 2010-es bevezetése) miatt a nemzeti össztermék nominális értéke is nagyobb lesz, de így is szükség lesz a fegyelmezett gazdálkodásra. A kormányzat vállalta ugyanis, hogy növeli a hadügyi kiadásokat - ez várhatóan a pápai katonai reptér fejlesztésével sikerül megoldani.

A lap szerint egyre biztosabbnak látszik, hogy a 2015-ös költségvetésben - amelyet az előzetes terveknek megfelelően tegnap a Költségvetési Tanácsnak benyújtottak, és a jövő héten terjesztenek az Országgyűlés elé - nem kell nagy változásokra számítani.