A Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban bízik, hogy a vállalatok a Növekedési hitelprogram második részéből fennmaradt összeget, a jelenleg rendelkezésre álló 500 milliárd forintot az év hátralévő részében még igénybe veszik. Gerhardt Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ezeket a kölcsönöket beruházások finanszírozására vehetik fel. Hangsúlyozta: a Növekedési hitelprogram első szakasza sikeresen lezárult, a jegybank növekedési hitelprogramja felolvasztotta a válság idején befagyott hitelezést.

A jegybank alelnöke szólt arról is, hogy bár a lakossági hitelezés még nem indult be, de már biztató jelek vannak ezen a területen is. Hozzátette: a devizaadósságok miatt nem lehet csodálkozni, hogy ezen a területen ez a helyzet. A vállalati hitelezéséről szólva úgy vélte, lehet, hogy még nem indult meg, de legalább megállt a csökkenés. Az elmúlt évek kamatcsökkenése serkentheti a hitelfelvételt.

Gerhardt Ferenc szerint vonzóbbá kell tenni a készpénzmentes fizetési eszközöket, főleg a bankkártyás fizetést, és ezek elterjedését segítheti a készpénzkímélő megoldásokat alkalmazók terheinek csökkenése.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy egy szakemberekből álló tanácsadói testület dönti el, hogy milyen műkincseket vegyen a jegybank az Értéktár program keretében. Gerhardt Ferenc szerint nemcsak magyar művekről van szó, hanem korábban magyar gyűjtők tulajdonában lévő tárgyakról is.

Társadalmi felelősségvállalás program keretében valósul meg a jegybank Értéktár programja - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában az MNB alelnöke.

Az öt évre szóló, 30 milliárd forintos összköltségvetésű programról Gerhardt Ferenc azt mondta: a külföldön lévő jelentős magyar műtárgyakat, valamint korábban magyar gyűjtők magántulajdonában lévő kincseket vásárolják vissza.

A jegybank alelnöke szerint folyamatos a feldolgozása a már eddig beérkezett felajánlásoknak. A műkincsek - hazahozataluk után - múzeumokba, közgyűjteményekbe kerülnek. Gerhardt Ferenc hozzátette: ebben az évben már lesznek vásárlások.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.