Sok elemző gondolta úgy, hogy túlzásba viszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatvágást - a bank döntéshozói 2012 augusztusától kezdve összesen 4,90 százalékponttal faragták le a hitelköltségeket -, ám a kitartóan kedvező külső gazdasági környezetnek köszönhetően eddig bevált az MNB taktikája - írja a Financial Times (FT) a keddi 20 bázispontos csökkentésről szóló tudósításában. Ennek eredményeként a kamat 2,10 százalékra mérséklődött.

Matolcsy György, az MNB elnöke a döntés után azt ígérte, hogy várhatóan 2015 végéig tartani fogják a jelenlegi szintet. A kamat a jövő év derekáig maradhat - fogalmazta meg kétségeit William Jackson, a londoni Capital Economics kutatóintézet elemzője. Mások is így gondolják: az erősödő inflációs nyomás 2015-ben ráfogja szorítani a magyar jegybankot a hitelfeltételek szigorítására - idézte a Michal Dybulát, a BNP Paribas szakértőjét a Wall Street Journal.

Nincs vége

Peter Attard Montaltó, a Nomura régiós elemzője ugyanakkor nem csupán a kamattartás időtávjában kételkedik - derül ki az FT cikkéből. Kitart amellett az álláspontja mellett, hogy az MNB addig faragja a hitelköltségeket, ameddig csak tudja. Szerinte a bank vezetősége csak súlyosabbá vált ukrán válság miatt látta szükségét annak, hogy hangsúlyozza óvatosságát. Amióta 2,5 százalék alá vitték le a kamatot, folyamatosan jelzik, hogy előbb-utóbb véget ér a csökkentéssorozat.

Kitartunk amellett, hogy az MNB monetáris tanácsa ülésről ülésre elemzi a kockázatokat, és vágni fog, ha úgy látja, hogy még egy kicsit tovább mehet ezen az úton - írta az elemző emailjében. Talán a jövő hónapban kihagynak egy csökkentési lehetőséget.

Az MNB döntéshozói 2,5 százaléknál azt kommunikálták, hogy az egy természetes kamatszint lehet a vágások megállítására az inflációs kilátások és a piaci várakozások szempontjából. Ahogy azonban csökkent az infláció és javult a piaci helyzet, tovább mérsékelték a hitelköltségeket. Ez történhet néhány hónap múlva.

A kezükre játszik

A forint átmeneti kis gyengülést követő erősödése az MNB kezére játszhat - véli Montalto. A magyar valuta erős kereslete és a gyenge belső gazdasági kockázatok lehetővé teszik a további vágásokat - némi szünet után.

Jackson és mások ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy - részben a devizahitelek megoldatlan problémája miatt - fennáll a veszélye a forint megroggyanásának, amire igen érzékenyen reagálhat a magyar gazdaság. Növeli a bizonytalanságot, hogy egy olyan kormány készül ezeknek a kölcsönöknek a forintra váltására, amely ritkán mutat szimpátiát a kereskedelmi bankok iránt.

Ennek ellenére, amíg nem indul eladási hullám a forint piacán, addig a jegybank kitart "különösen laza" monetáris politikája mellett, hogy támogassa a gazdaság fellendülését.